sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Vipuvarsikahvinkeitin perkolaattorin rinnalle?

Tänään aamulla varhain paljastui vävypojan syntymäpäiväpahvilaatikosta kone, jollaista Ukka ei ollut ennen nähnyt. Olin kuulemma ostanut sellaisen, vaikken tiennytkään ostaneeni. Tai paremminkin sanoen olin osallistunut Sami-vävyn neljäkymmentävee lahjaan taloudellisella panoksella tietämättä, mitä tytär miehelleen juhlapäivän kunniaksi hankkii.

Niitä ei kuulemma Suomessa juurikaan ole myynnissä, vaan makaroonimaan miesten valmistama vehje oli kiertynyt nettikauppaan Englantiin, mistä sen sai tilata puntia pulittamalla. Tarkkaa rahamäärää ei lahjasta tullut tietoon, mutta laitteen nähtyään voi päätellä, ettei sitä nykymaailmassa valmisteta ihan pilkkahinnalla.

Ensin ajattelin, että lentää koko Ilmolan kämppä taivaan tuuliin kaffehetken alkajaisiksi, kuten kävi Keräsen Topin steariinikynttilänpätkäulkotulitalakoissa Lapin raatiossa männä viikolla. Sen voitte kuunnella 18.2.2013 asti Tästä YLElinkistä. . Mutta kun ohjekirjaa porukalla tankattiin ja kaivettiin käyttöohjetta myös netin kautta, niin kohtapa puhdistusoperaation jälkeen värkillä keittyi kunnon kahvitujaukset. Entisessä elämässä tämän kaffekupposen pariksi olisi vaatinut ilman muuta puolisen litraa konjamiinia, mutta nyt nautittiin pelkkää kaffetta. Ja kovaa kamaa, mutta nam.


Vipuvartta siinä sai väännellä ja maitoa höyrytellä, mutta vävypoika osasi värkin alkeet jo entuudestaan, kahvin kestoystävä kun on.

Isommassa maailmassa tällä laiteella kiehuu erikoiskahvit monessa kahvikuppilassa. Keminmaan Ilmolassa saadun oppitunnin perusteella ja maistiaisten saamisen jälkeen Ukka ei pidä hiien vissinä, etteikö joskus maailmassa ruåttalaisten perkolaattorin vieressä painetta säiliöönsä keräisi tämmöinenkin erikoiskaffelaite. Mielenkiintoinen ja toimiva peli lyhyen tutustumisen perusteella.

Tukikohasta viimeisen luukun avaamista odottelemisiin tähän.


2 kommenttia:

 1. Kaffeenkeitto on tiedettä tehdään se sitten nokipannulla tai vipuvarrella =DD

  VastaaPoista
 2. Onneksi vävy elää 2000 luvulla. Nimittäin Suomessa on ollut kahvinkieltolaki kolme kertaa. Viimeinen astui voimaan 1794 ja sen perui Kustaa IV Aadolf 1802 sanomalla: "Koska te, minun alamaiseni, olette sellaisia lurjuksia,
  ettette voi tulla toimeen ilman kahvia,
  niin tahdon sallia tämän juoman käyttämisen toistaiseksi,
  eli siksi kun olen ehtinyt ajatella, mitä veroja vielä lasken niskoillenne persoutenne tähden."

  VastaaPoista