perjantai 14. joulukuuta 2012

Osallistu Ukan kommenttikirjoituskisaan!

Kolmetoista leppäkiekkoa vaihto-operaatioineen kellarihuoneen savustushuoneeseen ja rapia vuorokausi aikaa tarvittiin, jotta 30 kipaletta kirjolohifileitä saatiin muuttumaan kylmäsavustettuun muotoon. Aamupäivällä Ukka pakkasi fileet vetäytymään tyhjiöpussiin kotikäyttöisellä pienellä koneella, joka on riittänyt tämän talon tarpeisiin mennen tullen.

Laitetaan tähän kuvamateiraalia kalan uimisesta viimeiseen leposijaansa tai oikeammin toiseksi viimeiseensä. Metritavarana myytävästä pussirullasta saa leikattua sopivan mittaisen vakuumipussin, jonka toinen pää ensin hitsataan koneella kiinni. Kalafile sujahtaa sinne sujuvasti, jonka jälkeen pussista vetäistään maailmat pois. Kone sulkee hitsaussaumalla pussin sen jälkeen, kun tyhjiö fileen ympärille on tosiasia.

Tästä päivästä kun jaksaa sunnuntaihin odotella, niin silloin savun maku on tasoittunut fileessä. Pyhäaamun hiukopala on siis jääkaapissa odottamassa.


Siisti paketti siitä tulee, eikä tarvitte arvailla, mitä paketti sisältää. Tämä erä menee suurimmaksi osaksi Joulupukin konttiin, joten kilttinä kannattaa olla.


Ukkapa odottaa kylmäsavukirjolohikommentteja otsikolla Rakas Joulu-Ukka, toivon joululahjaksi aidon Naruskan kylmäsavukirjolohifileen, koska.......

Tukikohasta kommenttikirjeitä odottelemisiin tähän.

9 kommenttia:

 1. Kun olen noita Ukan valmistamia lohia joskus saanut maistella, niin täytyy rohkaista lukijoita: kannattaa osallistua.

  VastaaPoista
 2. No .Pitänee sanoa että hyvin teet nuo paketit mutta sille kalakauppiaalle miinustatulee noista valkoisista rasvakerroksista tuossa kalan vatsapuolella ja se rasva pilaa hiukan kalan makua ja pilaannuttaa nopeasti hyvän ruuan.
  Muuten varmasti on hyvää .

  Terveiset kalamieheltä

  Rysäkylästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveiset Rysäkylille! Osa miespuolisista kalansyöjistä on varovasti sitä mieltä, että se valkoinen on "kyntöauran kärkikoviketta". Sanonta on tosin savolaista alkuperää, joten siihen voi suhtautua tietyllä varauksella.

   Luonnonkalassa vastaava paikka saattaa olla terveellisempää kuin keinoruokitulla, jota tämäkin kalaerä edustaa. Kauppias jättää suikaleen poistamatta ehkä siksi, että rasva heiluttaa vaakaviisaria ylöspäin.

   Pääsääntö on, että tuon kokoiset kylmäsavufileet eivät ehdi vakuumipussin avaamisen jälkeen pilaantumaan. Paranna se rasva ei säilyvyyttä, siitä olen samaa mieltä.

   Hyvät Joulut sinne isompaan kylään täältä pienemmästä kyläpahasesta.

   Ukka

   Poista
 3. Vai on Ukka tarjoamassa herkkuja. Upeaa kalaa oisi toki mieluista maistella. Aikoinaan kun isäukko vielä eleli ei joulukalasta ollut puutetta. No nyt on ollut tyytyminen markettien pehmeään tarjontaan, sillä kalaa on jouluna pöydässä oltava. Ja kun tuo seitakin kehuu..... ;)

  VastaaPoista
 4. Rakas Joulu-Ukka, toivon joululahjaksi aidon Naruskan kylmäsavukirjolohifileen, koska.......
  ...ensiks, kylmäsavukirjolohifile on tietysti parasta kirjolohesta. Ja kun se vielä on valmistettu Naruskalla, niin lieneekö tuon voittanutta??? Siinä tulee kesän kalareissut Naruskalla ja Tuntsalla mieleen.
  Täällä eteläisellä suomenmaalla käyvvään paikalliset citymarketit läpi, ja haistellaan härskiintynyttä kalaa.... josko se Joulu-Ukka vaikka poron kyyvistä nakkais yhen tuoreemman paketin tänne etelän maille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja kun vielä juukalaista Paholaisen hilloo mainostat... juuret on Juuassa ja nuo Puljongin soossithan on ihan aitoja makuja..kyllä kannattaa kokeilla!!

   Poista
 5. Rakas Joulu-Ukka, toivon joululahjaksi aidon Naruskan kylmäsavukirjolohifileen, koska sen maku kielellä tuo mieleen mukavia muistoja Naruskan keittiöstä aamiaispöydän äärestä ja niistä ihmisistä, jotka tuon pöydän äärellä ovat istuneet. Pöydän ympärillä on ollut vaihteleva joukko väkeä, Ukka itse, Pirjo, Kerttu-mummu, Kati perheineen ja Kalle kalakavereineen ja myös muita kyläläisiä tai retkeilymajan vieraita. Pergolaattori on pöhissyt vahvaa kahvia ja aina on juttu luistanut. Monia mukavia Naruskalla kuultuja, nähtyjä ja koettuja asioita on voinut muistella kotimatkalla tai syksyn pimeinä iltoina kotona kaupungissa.

  Naruskan tunnelmaan pääsee onneksi myös etänä, kun lukee Ukan plokia. Ukan sanomaa on ollut myös helppo levittää linkkiä jakamalla. Naruskan retkeilymajan tunnelman soisi monen kokevan!

  Jouluntoivotuksin ja -odotuksin Mervi & Tuomo

  VastaaPoista
 6. Naruskaan kun kerran on vaeltanut, niin siitä jää sydämeen sellainen kaipuu jotta ei meinaa lähteä millään vaikka jänöjussit olivat esteenä! Vesi se herahti kyllä kielelle kun tätä kuvasarjaa katselee! Ja Ukan blogiin olen kyllä myös koukkuuntunut! Lämpimin terveisin Ilomantsin kaverit Tuula ja Matti!

  VastaaPoista
 7. Naruskalla muutamana syksynä vaeltanut ja siinä vaelluksen lomassa olen hieman myös kalastanut, mutta kalaa ei kuitenkaan koskaan Naruskalta tullut. Pakin mökillä tukikohta ollut ja krillikota omien kalasaaliiden puolesta kylmä ollut. Jouluun olisi kiva saada pala lapin muistoja ja makuja

  Jouluntoivotuksin
  Jani

  VastaaPoista