torstai 20. joulukuuta 2012

Ukka luottaa imellettyyn perunalaatikkoon.

Imelletystä perunalaatikosta joulun varsinaiset perinteiset valmistelut alkavat. Siihen kun tottui jo räkänokkaiästä lähtien tuolla tekopitäjä Petäjävedellä, niin ei osaa ilman olla. Ja Lappiin tultua kun alkoi käyttämään Lapin puikulaa kaikessa ruuanlaitossa peruspottuna, niin perunalaatikko eikun petraantui, jos mahdollista, vielä entisestään.

Tänään oli luppoista pakkasaikaa sen verran, että yllätin jopa itseni, kun huomasin olevani kuorimassa puikuloita muusia varten. Normaalisti Mummelilla on etuoikeus tähän vaiheeseen, mutta nyt astuin reviirille. Onhan nuita tosipuheessa pitkin matkaa tullut kuorittua, vaikke se ensteksi mukavinta hommaa olekaan. Kuoraisin niitä kuitenkin sujuvasti kahdeksan litran kattilan reilusti puolilleen.

Möyhyksi puikuloita, eikä muutakaan perunaa, saa keittää. Tulee meinaan vetistä. Kun kaikki keitinvesi oli kaadettu huolellisesti pois, tärhäytin satsiin reilun puoli litraa punaisinta maitoa, puoli pakettia puolen kilon voipaketista, kaksi parin desin kermatölkkiä ja kämmenpohjan täynnä hienoa merisuolaa. Äitemuori ruukasi eläessään survoa perunat muusiksi pottunuijalla, mutta Ukan työväline on herraskaisesti sähkövatkain. Sillä homma tapahtuu, kunhan ei anna liikaa kierroksia. Ja ei sitten vatkata myöskään liian pitkään, jolloin saattaa tapahtua liisteri-ilmiö, jolloin homma on mettässä.

Suolan maistamisen jälkeen muusin annetaan jäähtyä kattilassa. Pari tuntia meni tänäänkin, kunnes muusi oli enintään kädenlämpöistä. Siinä vaiheessa muusiin saa sekoittaa vehnäjauhon. Tähän satsiin Ukka ripotteli jauhoja parin desin verran, ehkä kolme. En ruukaa mittailla mitään, mutta arvio ei paljoa heitä. Jauhot sekoittelin muusiin kauhalla. Sekoituksen aikana lisäsin muutaman desin maitoa, sitä samaa punaista. Maidolla muusia ei tässä vaiheessa saa löysyttää liikaa, koska vehnäjauhon vaikutuksesta muusi muuttuu vetelämmäksi luontojaan parissa kolmessa tunnissa.

Tuon parin kolmen tunnin aikana satsia voi pyöräyttää kauhalla pariin kertaan.

Sitten tulee tärkeä vaihe: viimeistään kolmen tunnin kuluttua jauhojen laittamisesta muusi on saatava jääkaappilämpötilaan. Muuten sille käy huonosti, eli se lämpimässä happanee ykskaks. Ja sitä ei saa antaa tapahtua.

Tämän tänään tehdyn satsin kanssa meneteltiin niin, että laitoin sen paistovuokiin. Osa jää huomista paistamista varten jääkaappiin odottamaan, Muut laitetaan tässä vaiheessa odottamaan varsinaisia pyhiä pakasteeseen paistamattomina.

Jääkaapista huomenna uuniin 200 asteeseen niin pitkäksi aikaa, että pinta muuttuu kauniin ruskeaksi. Pakasteesta uuniin laitettavat vuoat on sulatettava huoneenlämmössä ja sulamisen tapahduttua uuniin edellä kerrotulla ohjeella.


Laittelin tästä satsista alumiinivuokiin osan, koska vien niitä tuliaisiksi muutamaan paikkaan. Kotona käytettävät tärhäytetään niihin paistovuokiin, joilla ne nostetaan aikanaan uunista joulupöytään.

Joulupöydässä tämän kanssa totutettiin ennen uutena ollessa syömään karjalanpaistia. Imelletty laatikko sopii muiden perinteisten laatikkoruokien kaveriksi, eli meillä porkkana- ja lanttulaatikon rinnalle.

Kaikkien makuun tämä ei ole. Mutta jotkut eivät ala joululle lainkaan, jos imellettyä perunalaatikkoa ei pöydästä löydy. Ukka on yksi niistä. Ja makuasioista ei kannata kiistellä, mutta kokeilla tätä kannattaa kaikkien. Kaupasta en ole eläissäni ostanut, enkä osta. Kun ei sieltä tämmöistä saa.

Tukikohasta pottukattilan tiskaamisiin tähän.

2 kommenttia:

 1. Huomenna ajattelin laittaa tekeytymään. Imellettyä nimenomaan ja ilman siirappia,jolla jotkut kuulemani mukaan imellyttää.
  Kerran olen marketista ostanut, en osta enää.

  VastaaPoista
 2. Siinä ei todellakaan siirappia, eikä muutakaan sokeriin viittaavaa tarvita. Vehnäjauhon määrällä ja imeytysajalla sitä makeutta voi ja oppii säätelemään hieman makutottumusten mukaan.

  Ydinasiat on ne keitinveden pois kaataminen kunnolla, jäähdyttäminen ennen jauhon laittoa ja imeltymisen jälkeinen kylmään laittaminen.

  Ja jos ei laakista onnistu, niin toisena päivänä uudelleen. Tarvikkeet kun eivät paljoa maksa, niin kokeilla voi niin kauan, että sattuu kohilleen...

  VastaaPoista