tiistai 11. joulukuuta 2012

Joulukylmäsavukirjolohifileet sokerisuolaan.

Päivä alkaa kohta pitenemään. Kun se Tapaninpäivänä on jo kukonaskeleen verran pidempi kuin sinä päivänä, jona se käy lyhyimmillään, tarkoittaa se Joulun läheisyyttä. Kylmäsavustuksen aika on nyty, eikä yhtään myöhemmin.

Puukonheiluttajia kirjolohien ruotojen ympäriltä on tässäkin talossa, mutta yksi taitavimmista tekee fileerausta työkseen tuolla Kemijärven kaupungissa K-Kauppapaikassa. Kymmenkunta minuuttia tilauksesta tuli tänään 12 kiloa valmista kauniiksi leikattua filettä tuoreesta kalasta, joten ei kannata juurikaan omia sormiaan Ukan riskeerata. Varsinkaan, kun ruodottoman siistin fileen kilohinta on täysiltä €uroiltaan kympin. Ja 85 senttiä päälle.

Laitan tähän vielä sen suolausohjeen, jolla itse kalan suolaan: kalakiloa kohti 50 grammaa karkeaa merisuolaa ja 20 grammaa hienoa sokuria. Vuorokaudeksi suolattuna kylmään ja sitten savupönttöön. Siellä vuorokausi ja joskus toista vuorokautta, miten aktiivisesti jakselee savutulia käydä kohentamassa.

Jos joku vielä ei tiedä, miten Ukka kotona kalaa kylmäsavustaa, niin voi kaivella tietoa vaikka etsimällä savustusohjeen tämän blogin vanhoista jutuista.

Kalanhakureissun yhteydessä tuli hoidettua kaupunkipaikassa yksi toinenkin asia. Hakaisin Kalotin Korjaamon Matin hoidosta pois Amerikanrautani, joka oli käsittelyssä muuttunut pakastimesta taas muistuttamaan enempi normilämmintä autoa. Voin kertoa, ettei siirtoajo parinkymmenen asteen pakkasessa Keminmaalta Kemijärvelle ole mikään erityinen ajonautinto. Jalat olivat nimittäin kohtuullisesti kohmeessa, vaika sieviläiset talvikengät oli jalassa ja pilkkihaalari päällä. Persepuoli oli kyllä lämmin, kun penkinlämmitin oli täysillä, mutta ei se oloa autuaalliseksi jaksanut tehdä.

Kaikkiaan semmoinen siirtoajo oli maksimisuoritus  nykyvuosillaan mukavuudenhaluiseksi muuttuneelle Ukalle. Stratus on nyt uutukaisen kiiltävän kokopeitteen alla tuossa pihalla odottamassa seuraavaa kuljetustehtäväänsä. Lämmitysvermeet kunnossa.

Tukikohasta kylmäsavukiekkoleppäpuun etsimisiin ja sahailemisiin tähän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti