keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Naruskan lumikatsaus.

Ukan lumimittarissa on lunta 36 senttiä. Vuodenvaihteessa on täkäläisen sanonnan mukaan talven lumista puolet, eli koko talven metrin annoksesta puuttuu Naruskalta puolesta metristä vain viitisentoista senttiä. Se tulee tätä vauhtia reippaasti.

Maata vasten oleva lumi on parinkymmenen sentin paksuudelta edelleen puoliksi jäässä. Sallan Pohjoisen paliskunnan poroja kuulutaan kuskatun kotiperien suuntaan aina Onkamosta asti. Sinne taitaa olla Täpläkin suunnistanut, kun sitä ei ole Hanhikankaan vajaan parin viikon takaisten havaintojen jälkeen näkynyt siellä, eikä täällä.

Parin viime vuorokauden aikanan satanut lumi on kevyintä mahdollista sorttia. Mummeli jo hiukkasen valitti, että lumipöly haittaa liikenteessä. Ei tietenkään samassa laajuudessa kuin ruuhkaisemmassa maailmassa, mutta saattaa sitä toisen pirssin perässä täälläkin joutua matelemaan, kun hidas kulkija eteen sattuu. Onneksi ei ole kellokorttia Mummelin työmaalla.

Tuulemaan jos kunnolla äityy, niin nämä viimeisimmät lumet siirtyilevät tuulen mukana paikasta toiseen satavarmasti ja iloisesti. Riekko on täkäläinen tuiskun ennustaja. Riekot kun ilmestyvät tielle ja tienlaitoihin, niin tavallisen varmaa on lähitunteina tuisku. Sitä ei Ukka tiedä, mitä pyyn teikkailut ajoradalla enteilevät, mutta sehän muutaman päivän sisällä nähdään. Mummeli nimittäin tänään väisteli ja kuvaili pyytä, joka tepisi ajoradalla Naruskantiellä.


Pyy on ajoradalla riekkoa helpompi havaittava. Talviriekko nimittäin saattaa lumenkimmerryksen keskeltä jäädä kokonaan huomaamatta, jolloin autoilija saattaa sen tahtomattaankin litistää hengiltä.

Tukikohasta kylmäsavukiekon vaihtelemisiin tähän.

1 kommentti:

  1. Olen täällä Itä-Hämeessä Heinolassa seuraillut Naruskan talven kulkua. Osapuilleen samoilla lumilla mennään, täällä tänään 28cm ja se on kaikki sitä pakkashötöä, eli tuulenpuuskat kyllä muotoilevat hangenpintaa. Mahtavia nuo tulvavedet siellä nurkilla. Komeita näkymiä täältä katsellessa, ehkä olette siitä komeudesta eri mieltä :)

    VastaaPoista