lauantai 29. joulukuuta 2012

Ukan Uudenvuodenvalmistautumiskylmäsavulohimunakas.

Joulun rääppiäispäivät ovat meneillään. Kylmäsavustettuun lohikalaan ei niinkään kyllästymistä vielä ole kinkun lailla tapahtunut. Hiukopalaksi lohi kelpaa mihin aikaan päivästä vain. Nopeimmin valmistuu graavisuolatusta kalasta lämmin atria munakkaan muodossa. Pitää vain muistaa, ettei munakkaseen holovata liikaa suolaa, koska tässä muodossa olevasta kalasta tulee suolaa evääseen riittävästi.

Kahden aikuisen munakkaseen Ukka käytti kahdeksan kanankevennystä. Liraus Naruskan vesiosuuskunnan kylmää vettä munakasliemeen ja ripaus mustapippuria, jottei tulisuus pääse unehtumaan. Manuaalijuustoraastimen hienoimmalla teräosalla mustaemmentaljuustoraastetta tähän satsiin viitisenkytä grammia. Sekin muuten on aika suolaista sorttimenttia.

Ja eikun paistinpannulle halutun rasvan kanssa, Ukan pannulla se oli tällä kertaa juoksevaa rypsiöljyvalmistetta. Kylmäsavukalapalat ripotellaan pannulle heti munamassan perään tasaisesti.

Tämähän valmistuu muutamassa minuutissa. Munakkaan voi maun mukaan kääntää pannulla, mutta hyytyy se kääntelemättäkin. Munamassaa voi hyydyttää rikkomalla munakkaan jo hyytynyttä osaa, jolloin hyytymätön osuus valuu pannulle alimmaiseksi. Ja kun on läpikypsää, niin eikun lautaselle. Munakkaan päälle vielä koristeeksi kylmäsavukalaruusunkukka, niin jovain.

Joulupukki toi Ukalle muovisen keittiötyökalun. Se tuntui höpöhöpövehkeeltä, kun sen näki ensi kertaa. Kyseessä on kuitenkin ihan estepeli. Sen nimi on Veggie Twister. Sillä pyörittää viiden sentin pätkästä tuoretta kurkkua näppärästi ainakin kolme metriä pitkän puolenmillin paksuisen kurkkuviipaleletin. Eipä uskoisi lopputulosta, kun konetta vilkuilee ennen käyttöä. Laitoksessa on kaksi terää, joista toisella voi tehdä porkkanasta tai muusta juureksesta narua. Kaikkia ne keksii.

Tällä apuvälineellä saa ruoka-annoksiin helposti taiteellista vaikutelmaa. Ja voisi olettaa, että lapsoset ovat tässä muodossa olevista vihanneksista iloisena. Kun aikuisetkin ovat.

Tämmöinen eväslautanen siitä syntyi.


Ja tässä on se kurkkuporkkanaleikkuri.Tukikohasta seuraavia rääppiäisruokia suunnittelemisiin tähän.

2 kommenttia:

  1. Hyvälle näyttää eväslautanen. Tosi on ettei kyläsavuloheesi voi kyllästyä on, eikun oli se vaan niiin mahottoman hyvää.

    VastaaPoista
  2. No hyvä, jos maistui! Kylmäsavustettu kala on moneen suuhun tavallista graavisuolattua kalaa makiampaa. Mummelille ja Ukalle myös mieluisaa. Ja sitä voi käyttää monipuolisemmin kuin ehkä tavallista graavikalaa.

    Ei muuta kun käyt enskesänä Naruskajoesta pyytämässä taimenen, niin päräytämmä toisen puolen lämminsavuun ja toisen puolen kylmäsavuun, niin kyllä lähtee...

    VastaaPoista