tiistai 7. helmikuuta 2012

Viimeinen varoitus.

Täplästä on tullut liian kesy. Se kärttää evästä semmoisella hölökyilyllä, että kohta sillä on kinteriajat kellossa. Poronpaska pihamaalla ei ole mikään riesa, koska se on aito luonnontuote. Se sitäpaitsi lentää lumen mukana lingolla hemmetinkuuseen. Ja niitä papanoita on ihan kiva joutoaikana potkiskella tuossa pihamaalla. Lämpimikseen.

Parina päivänä peräkkäin porotus on syöksynyt Ukkaa päin semmoisella raivolla, että siltä on selkeästi unohtunut ihmisen ympärillä oleva vajaan metrin reviiri, jota lähemmäksi on asiaa vain toivotuilla tunkeilijoilla. Härkäporo ei ainakaan Ukalle ole ihan lähentelykelpoinen elikko. Ainakaan jos se pyrkii suuuteloetäisyydelle.

Tänään Ukalla oli vaihteeksi säävermeiden huoltopäivä. Vuorossa oli lämpötila-anturin koppero tuossa pihassa koristemännyn tyvessä. Sinne kun olin potkiskelemassa eilisiin lumiin kinttupolkua, niin Täplätys tuli takuapäin semmoisella vauhdilla, että jos Ukan polvet eivät olisi täysin terveet nykyisellään, niin turvalleen olisi hankeen menty, että heilahtaa. Nyt sain häthätää tukiaskeleen aikaiseksi niin, etten lentänyt päälleni hankeen.

Se olisi saattanut olla Täplän viimeinen erhe. Ympäri kun käännähdin, niin turpa oli omassa turvassani kiinni. Tuli taas mieleen kantalahtelainen laivankapteeni jäähyväissuudelmineen.

Pukkasin Täplätystä turpaan sen verran, että se kait huomasi, että Ukalla on reviirinsä. Sitten pitelin Täplätykselle taas isällisen puhuttelun. Kun en ole ihan varma, minkäsorttinen kuulo porotuksella on, niin annoin äänelle hiukka desibeliä, kun osoitin talvirukkasella kuivalihahäkin suuntaan. Sun paikkas on tuolla, jos ei tyyli muutu.

Porotus katto mua ihan kuin ymmärtääkseen. Ei passaa sitä liikaa ressata, kun nehän varottelee siitä ressilihasta. Meinaan vaan sitä silimällä pitäen, jos ehollinen tuomio pannaan täytäntöön.

Joka haluaa tulla tänne poron suuveltavaks, niin tuossa on houkutuskuva. Eikä äksonista peritä tietenkään maksua. Pusua pitemmälle Täplä ei tiettävästi yletykkään.


Toistaiseksi hirvikäristyslihojen sulattelemisiin täältä tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti