torstai 9. helmikuuta 2012

Pakko tämä on vielä kertoa.

Vaikka joku saattaa olla suivantumisiin asti kuullut Ukan jaarituksia noista kotieläimistä, niin yhden rohkenen kertoa vielä. Se koskee Täplää.

Vähän hemmetin monena päivänä peräkkäin Täplä on ollut kytiksessä tuon ulkoautotallimme ovella. Silloin, kun auto on ollut tallissa, niin porotus on ikäänkuin mittonut, miten hyppäisi puuesteaidan yli. Se on kuitenkin ilmeisesti jättänyt hyppäämättä, koska auton ja ovenpielien välissä on hintsunlaisesti tilaa. Ja hyvä on, että on jättänyt hyppäämättä, koska siinä varmasti olisi ottanut ohranen.

Nooh, tänään auto oli Mummun työreissulla. Täplä sattui Ukan nähden hyppäävän vaivatta toista metriä korkean lauta-aidan yli autotallin puolelle. Sitähän piti lähteä katsomaan, mitä se porotus siellä oikeen puuhaa, kun ei siellä tallissa aiempien talvien tapaan ole edes heiniä, eikä mitään muutakaan syötävää.

Porotus poukkoili ja kiehnäsi kesärengaskasan ympärillä tallin nurkassa. Se puski kasaa ja kuopi lattiaa renkaiden alla. Ei se mitään puhunu, mutta ei Ukka sen vielä koskaan ole puhuvan kuullukkaan. Kuitenkin asia alkoi kiinnostaa siinä määrin, että rengaskasaa piti tutkiman lähemmin. Ja sieltä se syy löytyi: Nuolukivi...

Sen nuolukiven oli joku nakannut viime kevään talviruokintapaikalta kesäksi sinne talliin. Liekkö pudonnut tallin hyllyltä lattialle, sepä sama. Ukan nenään nuolukivi ei haissut, eikä tuoksunut millekkään, mutta Täplätys oli kiven Ukan käsissä huomatessaan iloisempi kuin aikoihin. Ja taas tuli päälle aivan hemmetinmoisella raivolla. Täytyy sillä tavallisen hyvä hajuaisti olla, että se sieltä monen metrin päästä turpavärkkiin tarttui.

Häthätää sain Täplän pukkimiselta nuolukiven asennettua puuvarteen ja upotettua tuohon etupihan hankeen. Nyt, jos sääkuvaa seuraa, niin Täplä viettää aikaansa tikkariaan imeskellen paljonlaisesti pihalla. Kuvan alareunasta sen varmasti bongaa, jos nähdä haluaa puolilivenä.

Saapa nähä, milloin ensimmäinen hirvetys paikalle löytää. Niitä pyörii tässä talon ympärillä, eikä hirven hajuaisti ole yhtään porotusta huonompi. No, Ukka kesyttää hirvenkin, kun on porotuksenkin saanut kesytettyä.


Tukikohasta suolasempaa lihnaa odotellessa tähän. Vitsivitsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti