maanantai 6. helmikuuta 2012

Pakkanen on liikkuvaa sorttia.

Pakkaset siirtyivät viime yönä kauheella kiireellä Kaamasentielle, missä mitattiin uudet pakkasennätyslukemat -42,7 astetta. Tämä on aamulla radiosta kuultu tieto, jonka täsmällisyydestä ei voi olla vakuuttunut. Tämä siksi, että siellä samassa radiossa väitetään uutisissa Naruskan lukemiksi eiliseltä -40 astetta, joka ei kuitenkaan pitele paikkaansa.

Ukka on keskittynyt seuraamaan näitä sääsivuja sen verran, että tiedän varmasti FMI Naruskan eilen illalla napauttaneen tauluun -41,5 astetta. Se on täkäläinen ennätys nyt. Ukan oman aseman mittari näytti myös uutta ennätyslukemaa, joka kuitenkaan ei ala nelosella vielä, vaan on -38,9 astetta. Hyytävyyslukema Ukan asemalla kipaisi talven ennätykseensä -49,7 astetta.

Nyt aamulla pakkaset ovat lämpötilan osalta menneet persiilleen, mutta vastaavasti tuuli on yltymässä kovaksi huolimatta pakkaslukemasta -24 astetta täällä tällä hetkellä. Tuohon kun lisätään tuulen tämänhetkinen vaikutus, niin tuntuma on -35 asteen luokkaa. Ja viima on aina viima, joten talvisuutta ei olosuhteesta täällä puutu. Tähän vielä tuiskulunta vaikka puoli metriä, niin kylläpä taas asuinpaikka mielessä pysyttelee.

Täältä tähän.


2 kommenttia:

 1. Tuo hyytävyyslukema saa verenkierrolla varustetun luontokappaleen jo aika nöyräksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kova sana Ukankin mielestä tuo pakkasen ja tuulen yhdistelmä. Tarttis joltain avantouintiin vihkiytyneeltä tai kylmän matemaatikolta pyytää taulukko, miten pitkä aika ulkona munasillaan seisoskelua oikeasti vastaa avantoon pulahtamista.

   Ei vaineskaan, ei semmoista kannata kysyä. Sen sijaan kannattaa kysyä, onko autolla matkustavaisella syytä olla pilkkihaalaria ja vastaavaa vaatepartta matkassa, jos sattuu pirssi sippaamaan johonkin korpitaipaleelle. Sammuksissa oleva auto muuttuu lyhyessä ajassa ulkolämpötilaan. Sitä kannattaa mietiskellä.

   Poista