sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Moottorikelkka-ajelut Laskiaissunnuntaina.

Kasperi ja Mummu kävivät Laskiaissunnuntain kunniaksi Karhutunturin kierroksella. Oli sinne paikka tyrkyllä Ukallekin, mutta keli näytti sen verran tuuliselta ja tuiskuiselta, että kieltäydyin hienovaraisesti pulkkakyydistä kelkan perässä. Vanhastaan on tiedossa, että lämpimämpiäkin kyytejä olemassa on, mitä edellä kerrottu.

Virallisten kelkkaurien varrella on muutamia vaaranpaikkoja, joista Kasperi Ukan välityksellä muistuttaa. Kuvassa esimerkiksi on yksi sellainen paikka, että siihen saattaa lipsahtaa vaarallisestikin. Tätä vaaranpaikkaa ei jostain syytä ole maastossa merkitty, kuten muissa vastaavissa paikoissa on tehty. Kuvan ansa on Karhutunturin reitillä niillä paikkeilla, kun reittiä lähdetään Siekakönkään sillan pielestä peltoaukeiden kautta kohti Karhutunturia.


Tuommoiseen jontkaan saattaa kelkalla tulla äkkipyssäys ja jos ei muuta, niin ylimääräistä kaivamista, kun kelkka sinne vaipuu. Nyt tuiskujen ollessa ajankohtaisia, syntyy petollisia paikkoja herkästi lisää. Se kannattaa muistaa.

Tykkylumi on tunturin puissa lujassa. Puut vapautuvat tästä lumenpainosta vasta sitten, kun lumi sulaa ja armahtaa ne. Silmälle tykkylumipuista on iloa.

Koilliskairassa on satoja kilometrejä kelkkareittejä. Näitä lumimaisemia siis riittää. Maantietoon kannattaa perehtyä etukäteen huolellisesti. Polttoainehuolto on yksi asia, joka on oltava huolella suunniteltuna, kun tähän kairaan kelkkailemaan tulee. Huoltoasemaa ei ole joka toisenkaan kuusen persauksessa. Eikä kannata lähteä matkaan ilman lapiota, koska pienikin lapio voittaa isotkin kaivuukädet.

Ja kelkkaimmeisten kannattaa pitää mielessä, että kairasta löytyy myös huoltopisteitä, joissa pääsee peltikaton alle ja saunan lämpöön ajorasitusten vastapainoksi. Näitä palveluja tarjoaa eräs muistaakseni Naruskan Retkeilymaja, jonka saunaa maailmalla kehutaan ainakin Euroopan parhaaksi. Ja sen jonkun Ukan poronkäristykset ja muut eväät vievät kielen mennessään. Nämä ovat kuitenkin huhutietoja, joihin kannattaa suhtautua, kuten huhuihin.Tukikohasta kelkkamimmien ja -hemmojen oottelemisiin tähän.

P.S. Mummun blogissa http://kinttupoloku.blogspot.com/ on kompastumisiin asti näitä tykkytaiteellisia otoksia, jos joku niitä haluaa lisää nautittavakseen näkemällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti