torstai 16. helmikuuta 2012

Lunta senttiä vaille kolme neljäsosametriä.

Ukalla on tuossa pihalla optisesti toimiva lumimittari. Se toimii niin, että Ukka vie optiikan lumimittarin näköetäisyydelle ja taltioi erittäin tarkkaan järjestelmään millintarkasti lumen määrän joka päivä samaan kellonlyömään. Tai niinä päivinä, jolloin satutaan siihen kellonlyömään olemaan kotona. Tai jos ei olla kotona, niin sitten esimerkiksi joka toinen päivä, joka kolmas päivä, kerran viikossa tai vaikka kymmenen päivän välein. Niinä päivinä ei tarvitse mitata ollenkaan, kun uutta lunta ei ole satanut. Tai ei sitä niin voi sanoa. Jos uutta lunta ei ole satanut, niin entiset lumet ovat muuttaneet paksuuttaan alaspäin, koska lumi muuttaa koostumustaan eri syiden vuoksi. Lumen paksuus siis elää oikeastaan koko ajan. Joskus ylös ja joskus alas. Joskus se saattaa pysytellä samalla tasallakin monta monituista päivää.

Tänä aamuna sitä oli 75 senttiä. Nyt illalla mittauksessa sitä oli 74 senttiä. Niin se menee. Tämän talven lumi ei vesiarvoltaan kovin kummoista ole. Se on lähes koko paksuudeltaan suhteellisen "harvaa". Se johtuu siitä, ettei koko talvena ole suvennut kertaakaan, kuten täällä ruukataan sanoa. Tai saatetaan niin sanoa muuallakin. Pakkasjaksolla lumi silloiselta pinnaltaan tiivistyi muutaman sentin paksuudelta, mutta ei paljoa. Kuitenkin pakkasjakson voi lukea lumesta, jos lapiolla kaivaa rikkumattomaan lumeen pinnasta maahan asti suoran seinämän. Kerrokset näkyvät vähän samalla tavalla kuin puun syyt. Siis syyt, eivät seuraukset.

Tänään Ukalla oli kamera mukana. Ukan oman optiikan lisäksi lumen määrä tallentui myös kameran optiikkaan. Kuvassa näkyy, että Ukan lumimittarissa on sekä puinen että alumiininen asteikko. Puinen asteikko on valmistettu harjanvarresta. Alumiininen asteikko vuorostaan on Naruskan kansakoulun käytöstä aikanaan poistettu korkeushyppyteline. Se on Karhun laatutyötä ja asteikko on millintarkka, koska telineillä on aikanaan ratkottu Naruskan mestaruuksia korkeushypyssä. Se toinen teline on reservissä tuolla varastossa, jos tämä rikkoontuu. Kesällä korkeushyppytelineitä käytetään korkeushyppytelineinä, koska silloin pääsääntöisesti täällä ei tarvitse mitata lumensyvyyttä. Tällä lumensyvyysmittarilla pystyy mittaamaan lunta kahteen ja puoleen metriin asti. Samaan korkeuteen voidaan myös hypätä korkeutta kesällä. Jos lunta sataa yhtä paljon kuin tänä talvena esimerkiksi Romaniassa, niin Ukka jatkaa korkeushyppytelinettä haravanvarrella. Sitä tarvitaan vasta kesällä.

Yli kahden ja puolen metrin korkeutta ei ole toistaiseksi lumenmittauksessa tarvittu, eikä myöskään korkeushypyssä.

Noissa sääasioissa Ukan mittaama lumenpaksuus tai lumensyvyys, miten vain haluatte, näkyy vain NWN:n sivuilla. Sinne Ukka päivittää sen silloin, kun tarvetta päivittämiselle on. Senttimäärä näkyy NWN:n taulukossa Ukan aseman kohdalla ja, jos Ukan asema on kyseisellä sivulla merkitty "suosikkiasemaksi", näkyy lumimäärä myös suosikkiaseman tiedoissa. Suosikkiasemaksi Ukan aseman saa halutessaan niin, että avataan NWN:n kartalta Naruskan R-majan kohdalta asema. Siihen näkymään tulee johonkin kohtaan teksti "aseta suosikkiasemaksi". Niin tekemällä Ukan asema aukeaa aina aloitussivun yläreunaan, kun halutaan tietää, minkälainen sää Naruskalla on. Ja paljonko täällä on lunta. Noin.

Ja se NWN -linkki sinne karttasivulle on tässä: http://www.nordicweather.net/nwn.php

Ja jos joku tekee Ukan asemasta suosikkiaseman, niin silloin sivun yläreunassa Naruskan R-majan säätiedoissa on oikeassa yläkulmassa painike "Lisää käyriä". Siitä kun livauttaa, niin jovain aukenee kaikki Ukan aseman käppyrät näkösille. Siellä kun painikkeita taiten näpyttelee, niin näkee käppyrää taaksepäin ainakin 90 päivää, myöhemmin kokonainen vuosikin. Ja myös lumet taulukkona.

Tällä suosikkisivulla näkyy myös parin vuorokauden ennuste eteenpäin Naruskalla, kun oikeita näppylöitä näpyttelee. Ohjeiden mukaan, tietty. Kyllä on hienot vehkeet NWN Henkka rakentannu!


Tukikohasta lumenmittaamisiin ja katoltapuottamissuunnittelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti