perjantai 6. heinäkuuta 2012

Ovia ei paiskota.

Onkohan täällä liikkeellä liikaa kulukijoita, kun Tukikohdan ulko-oven ovipumppu sanoi työsopimuksensa irti. Ovi alkoi paukkumaan sulkeutuessaan  jokaisella aukaisukerrallaan niin, että tärähdykset lopulta pudottivat räystäspääskyn pesästä lattialevyn pääportaille koristekiven päälle.


Semmoinen peli ei tietenkään vetele, vaan asia korjattiin. Ovea säätelee nyt uusi ehta ovipumppu, joten linnunpesät ja siinä sivussa tekohampaat pysyvät lunstissaan. Pääovi sulkeutuu nyt aavemaisen hitaasti.

Vävypoika teki vahingoittuneen pesän alle laudasta kevyen kenttävarmistuksen. Puoli päivää pääskypari oli sitä mieltä, että he eivät korjaustoimenpidettä hyväksy. Sitten kuitenkin järki voitti. Pesintäpuuhat jatkuvat.Ukka rakenteli Retkeilymajan räystäiden alle jo kohta kymmenkunta vuotta sitten kaksi pääskysenpönttöä. Niiden materiaali on harmaata huopaa ja ohje saatiin muutamalta partiolaiselta, jotka kerran pitelivät täällä leiriään. Ukan rakennelmat eivät tähän päivään mennessä ole lintusille kelvanneet, mutta nyt niillä on ilmeinen asuntopula. Molemmissa Ukkapöntöissä on nimittäin tänä vuonna asukkaina pääskyspari. Nämä Ukan rakentamat pesät eivät putoa edes maanjäristyksessä, koska ne on niitattu noin sadalla ampuvan nitojan niitillä räystäsaluspuihin niin, että siellä ovat ja pysyvät maailman tappiin.


Olipa tänään pihapiirissä lintumaailman edustajana joku ehkä rastaanpoikanen. Lieneekö pudonnut pesästään ennen aikojaan, vai mistä pihalle vaelsi. Kovin oli linnunpoikanen pääskysten ja muiden kiusaamaksi ja hyökkäilyjen kohteeksi joutunut. Ihmeellisen epäsopuista porukkaa nuo linnut. Olisivat sovussa keskenään, kuten me ihmiset kaikkialla...


Toivottavasti tästä rääkätystä tipistä kasvaa voimakas yksilö maailman tuuliin...

Tukikohasta lintumaailman ihmeiden tutkimisiin tähän.

4 kommenttia:

 1. Jopas jotakin! Hienot nuo pääskynpöntöt. En ole moisista ennen kuullutkaan - ja että pääskyt oikeasti niissä pesivät. Onkohan niissä sisällä savea ja muuta rakennusmateriaalia?

  Tuollaisen maassa pomppivan räksän poikasen tapasin minäkin viime viikolla. Lentää ei vielä osannut. Täällä liikkuu paljon kissoja, joten ehkä ei kauaa hengissä selvinnyt.

  VastaaPoista
 2. Ukkapa muistaa sen partiolippukuntajohtajan kertoneen, että hänellä oli rakennettuna yli 30 tämmöistä pesää talonsa räystäisiin. Ja siellä kaikki pöntöt olivat kertoman mukaan asuttuina, joten kyllä pääskynen valmiin pesän hyväksyy.

  Täällä mietimme Ukan kahdesta pöntöstä niin, että niissä on saattanut tuosta rakennusmateriaalina olevasta huovasta leijailla jotain vierasta hajua, jota pääskyset aiemmin eivät ole hyväksyneet. Osasyy hyväksynnälle voi toki olla sekin, että pääskysiä on nyt tämän talon räystäillä ja ulkorakennuksen talliorsilla ennätyksellinen määrä kautta kahdentoista vuoden historian.

  VastaaPoista
 3. Ai niin, unohtui kertoa, ettei pönttöjen sisustamisesta ole toistaiseksi mitään tietoja. Pitänee syksyllä tiirailla mustaan aukkoon sisään...

  VastaaPoista
 4. YLEn Luontoillan facebookissa oli kuva, kun joku oli tehnyt vanhoista savisista kukkaruukuista pääskynpesiä. Aukeaisikohan tämä linkki, jossa kuva tuosta rivarista, joka oli kehittymässä jo kerrostaloksi: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=407019909335537&set=o.200276223345303&type=1&theater

  VastaaPoista