perjantai 27. heinäkuuta 2012

Katsoa saa, muttei koskea!

Monta on asiaa, joihin voi otsikon sanaa soveltaa. Tämän lyhyen kertomuksen aihe ovat raakut, eli jokihelmisimpukat. Näiden tammukkapurojen asukkaiden historiasta ja elämästä löytyy erinomaista infoa Metähallituksen osoitteesta

http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/Luonnonsuojelu/Lajitjaluontotyypit/Uhanalaisetelaimet/Raakku/Sivut/Raakkuelijokihelmisimpukka.aspx

Tukikohdassa piti majaansa muutaman päivän ajan tällä viikolla pari raakkujen elämään perehtynyttä tutkijaa. He tutkiskelivat Naruskan alueen tammukkapuroja, joista vielä löytyy elonmerkki jokihelmisimpukoista. Monista puroista tämä harvinaisuus on hävinnyt kokonaan.

Hienoa on nähdä, että Naruskaltakin edelleen saadaan merkki yhdestä luonnon hienoimmista ilmiöistä. Raakkujen löytymisestä voi päätellä, että luonto täällä on säilyttänyt ainakin osan luonnontilaisuuttaan, vaikka ihmisen jäljet enenevässä määrin runtelevat alkuperäistä luontoa milloin mistäkin syystä.

Kuvia voimme katsoa, mutta parasta on olla koskematta ja kajoamatta näihin harvinaisuuksiin.Tukikohasta luonnon ihmeitä ihmettelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti