sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Mummun ja Ukan marjaennuste Naruskalle.

Hääviltä ei pikakatsauksella maastoon näytä marjatilanne ainakaan hillan ja mustikan osalta. Puolukka kukkii vielä runsaana, joten sillä on mahdollisuudet selviytyä tästä poikkeuksellisesta kesästämme kunnialla.

Hilla on ainakin avosoilla tällä korkeudella pieksetty lähes yhettömiin. Näkemässä emme täällä olleet ensimmäistä "kuoliniskua" hillan kukinnoille 15.6.2012. Selvitin kuitenkin raekuuron laajuutta Ilmatieteen Laitoksen pyynnöstä, jolloin kertyi tietoja laajasta raesadealueesta Sallan kirkonkylältä aina tänne Naruskalle asti. Lähes sentin halkaisijaltaan olleita rakeita oli kertynyt enimmillään viitisen senttiä maahankin asti. Sellainen pommitus tekee selvää jälkeä hillan kukille, kuten myös vaurioittaa mustikkaa.

Seuraava koettelemus marjasadolle tapahtuikin siten Juhannuksen jälkeisellä viikolla, jolloin Tukikohdan väki oli kokemassa talven keskellä kesää puolensataa kilometriä Naruskalta itään. Halla ja kylmä sade piiskasi koko Lappia silloin puolen viikon maissa 28.6.2012. Tämä laaja kylmä rintama heikentää marjatilannetta koko Lapin alueella, koska esimerkiksi Saariselällä tuli lumi maahan.

Ja ihan kuin kaksi edellä kerrottua vielä ei piisaisi: tämän kuluneen viikon tiistain ja keskiviikon välinen yö oli hallamerkkinen Naruskalla. Ukan mittarissa oli -0,4 astetta ja Ilmatieteellisen asemalla toista astetta. Alavammilla paikoilla se tarkoittaa alempiakin lukemia.

Ja edellä kerrottu näkyy valitettavan hyvin Mummun tänään näpsimissä kuvissa suolta ja lähimetsistä tuolla Kallelan suunnilla. Näistä voivat hilla-asiantuntijat vedellä omia johtopäätöksiään. Yhtään ehjää suppua ei Mummu nähnyt, vaan vain kuvien mukaisia piloille menneitä marjanalkuja, joista ei kunnollista saada enää millään. Hohhoijjaa.




Mustikka on kypsymässä raakilevaiheessaan. Mummelin arvio näkemänsä perusteella on, että määrällisesti mustikkaa on varvuissa vähänlaisesti. Jonkinlainen sato kuitenkin siitä on odotettavissa, ellei sitten myöhemmin ilmene edellä kerrottujen kylmien vaikutukset marjan laatuun. Raakileesta ei satavarmasti pysty lopullista marjan laatua päättelemään.



Puolukka on kuvan mukaisessa kukassaan parasta aikaa. Sen satonäkymät selviävät vasta, kun näkee raakilevaiheen.

Hillan osalta korpihillojen myöhäinen kukinta saattaa pelastaa hillasadon totaaliselta tuholta. Korkeilla korpisoilla kukinta on vieläkin meneillään, joten aivan ei kannata kirvestä kaivoon heittää. Ja saattaahan toki olla niin, että jossain päin hilla on onnistunut kukkimaan raekuurottomalla ja pakkasettomalla alueella.

Mielellään sitä kertoisi päinvastaisia ennusteita, mutta totuus ei pala tulessakaan. Ja onhan Mummulla ja Ukalla varaa antaa ennusteesta periksi ja myöntää olleensa väärässä. Mikäs sen somempaa olisikaan.

Tukikohasta mansikanmyyjän odottelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti