maanantai 23. heinäkuuta 2012

Karpalo kukkii Naruskan soilla.

Karpalo kukkii. Siitäpä Mummelilla ja Ukalla ei satavarmaa muistitietoutta ole, onko kukkimisajankohta normaali. Kesä ainakin on ollut epänormaali ja koko kesäkalenterin ajan jäljessä. Ja paljonlaisesti.

Normikesänäkin pyrkii karpalolle näillä raukoilla rajoilla käymään niin, että kypsät karpalot jäävät lumen alle. Viime vuodelta Mummelilla on tallessa muutama valokuva heinäkuun aivan lopulta. Silloin karpalo on ollut jo raakilevaiheessa niin, että osa marjoista on punertavia. Tänä vuonna ne eivät kukasta ehdi niin pitkälle heinäkuun loppuun mennessä millään opilla. Viimevuotista kukintaa ei täällä muisteta, mutta kypsiä marjoja täällä poimittiin viime vuonna syyskuun aivan alkupäivinä.Viime vuonna viimeisiä jo jäätyneitä kypsiä karpaloita poimittiin lokakuun 23. päivä. Sekään ei ole normaalia, koska normisyksynä täällä on silloin jo lumet maassa. Viime vuonna ei ollut. Sitäkään päivämäärää ei muutoin muistaisi, mutta valokuvasta näkee päivämäärän.

Nämä vuodenajat jättävät noudattamatta allakkaa meiltä ihmisiltä kysymättä. Meidän on tyytyminen siihen, millainen kesäkalenteri säiden ja sadon kypsymisen suhteen on. Ja tyytyminen on siihenkin, minkä verran mitäkin marjalaatua ja sientä sun muuta talteen saadaan.

Intiaanikesää ei edelleenkään ole näkynyt. Vuorokautinen keskilämpötila pyörii alle +10 asteessa. Niissä lämpötiloissa eivät metsän aarteet herkästi ainakaan ylikypsy.

Tukikohasta satonäkymiä edelleen tutkimisiin tähän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti