tiistai 29. marraskuuta 2011

Kaivovesituloksia luetaan huuli pyöreenä...

Nysse tuli, niinko mansessa. Se Kallelan kaivovesinäytetulos. Ei siellä kaivossa ole mitään kuollutta elukkaa, eli sinne ei ole pudonnut myyrää tai isompaa tai pienempää eloperäistä elikkoa. Kaikki arvot on ihan normaalilla tasolla, eli tulokset on samanlaiset kuin ne on aina olleet, kun vesinäytteitä säännöllisesti on tutkittu.

Se mangaaniarvo jos olis ollu korkeella, niin sitten olisi jäljet saattaneet johtaa sylttytehtaalle metsäautotieojituksille, mutta kun sekin arvo on 3,5 ja enimmäispitoisuudeksi annetaan lausunnossa täydet 100. Tuo mitattu arvo on siis alle kaikkien torihintojen.

Rautapitoisuus on mangaaniarvoon verrattuna hiukka korkealla, kun se on 140, mutta sen enimmäispitoisuus onkin 400. Mittayksiköistä Ukka ei ymmärrä mitään, mutta rautapitoisuutta ilmeisesti ei mitata kankina.

Ainoat arvot, jotka Ukka osaa lausunnosta jollain lailla tulkita, ovat nitriitti ja nitraatti. Ensin mainittu on näytteessä alle 0,020. Sen on oltava alle 0,5. Eli on alle reippaanlaisesti. Nitraatti on mitattu 0,050. Enimmäisnitraattipitoisuus on 50. Näistä luvuista on pääteltävissä, että kaivossa on makea vesi, eli ei suolavesi.

Kuivaa tekstiä noin märästä asiasta on tuo lausunto. Ukka liittää sen pakolliseen omavalvontasuunnitelmakansioon, joka Raamatun jälkeen on tärkein kirjallinen tuote tällä kartanolla. Jos joku haluaa näytetulokset luettavakseen, niin tervetuloa työntämään pää omavalvontakansion kansien väliin.

Viime viikolla Kallelassa oli toistaiseksi viimeisin vuokralainen. Hänellä ei Kallelan vedenlaadun suhteen ollut huomautettavaa, mutta hän ei sitä käyttänytkään muutoin kuin reippaasti saunavetenä ja muussa peseytymisessä. Juomavesi toimitettiin Kallelaan varotoimenpiteenä Retkeilymajalta, johon vesi tulee niin puhtaana ja raikkaana tuolta Moilasenharjusta, kuin vain napoputkea pitkin tulla voi.

Tilannetta Kallelan porakaivolla tarkkaillaan ja asiaa edelleen tutkitaan. Annetaanpa sen veden hiukka aikaa siellä kaivossa omalla virtaamallaan vaihtua ja käydään sitä välillä maistelemassa. Jos tästä jutusta selvitään pelkällä säikähdyksellä, niin kovin paljon parempaa lahjaa ei Joulupukinkonttiin voi toivoa.

Joulupukkiinuskomisiin tukikohasta tähän.

P.S. Edellä olevaan viitaten voimme Mummun kanssa antaa ilmaisen vihjeen siitä, että Kalellan varauskalenterissa on vapaana vielä koko Joulunaika. Siellä jos missä voi viettää rauhallisen ja ikimuistoisen joulun hiljaisuudessa puhtaiden hankien ympäröimänä, jos sitä joku kaipaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti