torstai 17. marraskuuta 2011

Lumi tuli Naruskalle 16. marraskuuta

Onhan sitä aikoihin eletty, kun tänne saa odottamalla odottaa lunta. On varmaankin myöhäisin ajankohta meidän kolmenkymmenen vuoden Sallassa asumana aikana. Ihmekös tuo, kun Naruskan kanssa samalla korkeudella sijaitsevassa Sodankylässä lumi tuli myös 16. marraskuuta. Siellä ei näin myöhäistä ajankohtaa ole tilastoitu koko sinä aikana, kun Ilmatieteen laitos on tilastoja pitänyt. Tilastoitu on vaatimattomat 100 vuotta.

Yleensä ihmiset eivät lunta ikävöi. Jos en ihan väärin muista, niin Etelä-Suomihan sai viime talven aikana lunta paljonlaisesti. Lasten lumileikkimahdollisuudet olivat ainoa positiivinen uutinen, mitä muistan kuulleeni. Kaikki muu lumilieveilmiöineen olikin siten miinusta. Ja taas, kun puoli vuotta on kulunut, niin vongutaan lumen perään. Ja taas, kun sitä tulee, niin kohta jo on liikaa, ja saisi jo tulla kesä ja kärpäset. Niin se on tänäkin syksynä. Lapin Radiossa huudetiin monena päivänä lunta. Sitten, kun sitä saatiin, niin huudettiin kurkku suorana lumiauroja ja hiekka-autoja. Linja-autot myöhästyivät tuntitolkulla ja suurin osa autoilijoista oli ongelmissa tien päällä. Onkohan ihmisellä koskaan lumiasiat kunnossa? Tai sääasiat yleensäkään?

Ukka pärjäsi hyvin tänne asti ilman lunta. Ei ole tarvinnut tilata lumilinkomiestä. Lisäksi on ollut lauhaa, joka on tarkoittanut ennätyksellisen pientä halkomenekkiä tuolla lämmityspuolella.

Oli se kuitenkin mukavampi herätä aamulla, kun ulkona oli lumen mukanaan tuomaa pehmoista valkoista valoa. Eilen se sateli kuivana ja kertyihän sitä peräti viitisen senttiä, eli voidaan puhua ensilumesta. Sitähän pitää tilastoihmisille mittariin löytyä sentti, jotta ensilumesta saa edes puhua.

Eilen illalla ensilumi hieman nuoskaantui, kun lauhtui taas plussalle. Ukka ei vielä alkanut valmistamaan LumiUkkaa, mutta pitihän lumipalloja sen verran pyöritellä kätösissä, että honkapöydän päälle saatiin lumilyhty loistelemaan...Tukikohasta lumisotavalmistelujaisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti