torstai 17. marraskuuta 2011

Naruskankävijän Uunimunakas. NAM.

Ukka yrittää aina tehdä mahdollisimman helppolaittoisia ruokalajeja, joiden valmistamisen oppii kerralla niin, ettei joka kerta tarvitse keittokirjaa vilkuilla. Tässä tulee yksi, joka Ukan huterahataraan päähän tarttui kerralla. Valmistettu sitä on useampaan eri otteseen, eikä epäonnistumista toistaiseksi ole tapahtunut. Eli tässä se tulee. Ja jos se Mummun ja Ukan mielestä on hyvvää, niin kelevatkoon muillekin. Tai makuasioitahan nämä on, mutta ainakin maistaa kannattaa.

Tämä on munakas. Neljän hengen annokseen tarvitaan perusaineiksi desi vettä, puolisen teelusikallista hienoa suolaa, 5 ruokalusikallista vehnäjauhoja, 8 kananmunaa, kuivattua tilliä noin ruokalusikallinen, rouhittua mustapippuria teelusikallinen. Täytteeksi puolikas leipäjuusto, kylmäsavulohta noin 100-150 grammaa, sitruunamajoneesia ja emmentaljuustoraastetta.

Tärhäytä rikotut kananmunat kulhoon, perään vesi, suola, pippuri, vehnäjauho ja tilli. Vispaa kunnolla sekasin. Voitele uunivuoka ruokaöljyllä ja kaada seos vuokaan. Laita se paistumaan 175 asteiseen uuniin vajaaksi vartiksi.

Sillä aikaa, kun uunissa tapahtuu merkittävää munakkaan kohoamista, palastele kylmäsavukala pieniksi paloiksi, kuutioi leipäjuustonpuolikas noin sokeripalan kokoisiksi palasiksi, ja raasta emmentaljuusto, ellei se jo ole valmiina raasteena.

Ota kohonnut paistos uunista. Lado sen pinnalle kalat ja uunijuustonkappaleet. Pursota sitruunamajoneesia ohuena nauhana kalojen ja juustonkappaleiden päälle. Viimeiseksi ripottele sopivaksi katsomasi määrä juustoraastetta pinnalle. Ja eikun eväs uudelleen uuniin parinsataan asteeseen niin pitkäksi aikaa, että juustokuorrutus saa mukavan värin. Se vie noin vartin, mutta tarkkaile evästä.

Nosta paistos vetäytymään vajaaksi viideksi minuutiksi ja nosta se pöytään nautittavaksi. Ja nauti. Jos ei tämä kelpaa, niin erikoisempi homma.

Tätä ohjetta on helppo soveltaa muillekin täytteille. Erinomaisesti siihen sopii esimerkiksi hirvi- tai poronkäristys kalan tilalle. Lihatäytteeseen voi kaveriksi lihalle laittaa suolakurkkuviipaleita ja sokeroitua puolukkahilloa majoneesin tilalle. Siihen käyvät myös karpalot, jotka on sytä survoa ennen uuniin laittamista, etteivät ne siellä poksahtele ja sotke uuniasi.

Tämä ruoka ei juurikaan lisukkeita kaipaa, mutta sen kanssa voi tietenkin lautaselle väriksi laittaa erilaisia raasteita tai salaattia, tomaattia, tuoretta kurkkua ynnä muuta maun mukaan.

Helppo ruoka, helppo muistaa ohje. Kelpaa kylmänä vaikka ruisleivän päälle vielä seuraavana päivänäkin. Ja sitäkin seuraavana. On meinaan täyttävää kamaa, jolla nälkä siirtyy, eikä meinaa.

Varmemmaksi vakuudeksi vielä kuva valmiista munakkaasta, jota Mummu ja Ukka tänään päivälliseksi nauttivat. Nettisivuille Ukka on saattanut tätä ohjetta joskus kirjoittaa, mutta onpahan nyt käsitelty tällaisena versiona täällä blogissakin.



Tukikohasta ruokalepopaikanetsimisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti