sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Linnuille evästä tiskiin pakkasella!

Pakkasta paukuttelee. Parinkymmenen asteen tienoilla on pidellyt harjoituspakkasta. Se tekee hyvää jäänmuodostukselle tuossa joella ja erityisesti järvillä, että pilkkimiesten olosuhteet muuttuvat turvallisemmiksi. Jäätä kertyy tämmöisellä pakkasella useampia senttejä vuorokaudessa nyt, kun lunta ei viittä senttiä enempää ole.

Me ihmiset pärjäillään kesää talvea kelistä riippumatta, mutta linnuilla on asia hieman eri. Tukikohdassa on perinteisesti ollut pieni lintupopulaatio, jonka ruokinta on ollut Mummun ja Ukan mieluinen harrastus. Ruokintapaikka on sijoitettu keittiön ikkunan ulkopuolelle niin, että siinä lintuja on hyvä tarkkailla. Ja itse kun on järjestänyt syöntipuolta honkapöydälle, niin samalla tulee tarkistettua livenä, että myös linnuilla on murkinaa. Linnut ovat tällä perällä sitä sorttia, että ne häippäisevät runsaampaan pöytään naapuriin heti, jos niille ei evästä säännöllisesti toimiteta.

Sattui täältä sisätiloista löytymään jyväskyläläisen Kivi-Jussin valmistama punaiseksi maalattu linnunpönttö, joka on ollut toistaiseksi sisäkoristeena. Liekkö niin, ettei sitä ole raaskittu viedä tuulten ja sateen pieksettäväksi ulos, tiedä häntä. Ulkokäyttöön Jussi sen tietenkin alunpitäen verstaallaan on suunnitellut ja väkertänyt, joten sinne se nyt siirrettiin.

Pöntölle tehtiin muutama lisätyövaihe ja sen alle valjastettiin vanhan kansakoulukaapin vanerilaatikko, jonka Mummu ansiokkaasti maalasi pyhäpäivän ratoksi valkoisella ikkunamaalilla. Pöntön ja laatikon väliin Ukka sahaili neljä kipaletta senttisiä leppäkiekkoja perustukseksi. Suunnitelmissa on, että pöntön voi sen lentoaukon kautta ladata täyteen linnunsiemeniä, jotka sitten automaattisesti purkautuvat syönnöslootaan, kun tipit niitä sieltä napsivat.


Kaikki vanhat linnunsyöttövermeet purettiin ruokintapaikalta pois, kun uusi lintulauta valmistui. Tai eihän tätä enää voi miksikään laudaksi kutsua, koska sehän lähinnä muistuttaa Mummun punaista mökkiä. Nyt se siis on Tukikohdan Lintumökki, jonka kaikki vakivieraat lintulajimme ottivat heti omakseen, kun uutukainen mökki seinään valmiina täräytettiin.


Tavallisimmat vierailijat ruokintapaikallamme ovat talitiainen, hömötiainen, lapintiainen, närhi, kuukkeli ja käpytikka. Kaikki muutkin toivotetaan tervetulleiksi. Oravakin kiusaa silloin tällöin Rihlaa toisella puolella taloa, joten sekin varmaan löytää vielä Tukikohdan takapihalla sijaitsevalle eväspaikalle.

Tukikohasta lintutillittämisiin tällä kertaa tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti