sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Ruoste raiskaa.

Muutamat asiat luonnossa näyttävät olevan huonolla mallilla. Nämä puustoa vaivaavat ruosteet näyttävät oppimattoman kulkijan silmään siltä, että puu mitä ilmeisimmin vetelee viimeisiään. Ihminen jos kuihtuisi ja näivettyisi samaan tahtiin, niin jo joku olisi pikaperintörahoja oottelemassa tilille. Onneksi puille nämä ruosteet eivät merkitse kuolemantuomiota, vaan ne kuulemma sietävät tämmöistä silloin tällöin.

Nämä kuusia ja koivuja vaivaavat taudit ovat kuusensuopursuruoste ja koivuruoste. Niistä löytyy googlettamalla tietoa maallikollekin pilvin pimein. Lappi ei ehkä ole näiden tautien osalta pahinta aluetta. Ukka nimittäin parisen viikkoa sitten tehdyllä pikakierroksella viitostietä tekopitäjään alas ja nelostietä kotio takas totesi, että Kainuun puolessa ja Oulun seudulla varsinkin koivut olivat surullisen näköisiä jo silloin. Rovaniemen seuduilta tänne Naruskalle koivuja oli taudin kourissa harvakseltaan siellä täällä. Suuri osa koivuista oli ja on edelleen täysin terveen näköisiä. Ehkä se johtuu siitä, että Lappia eivät sateet sillä tavoin ole kurittaneet kuin eteläisempiä osia Suomea.

Mummeli näppäsi molemmista taudeista kuvatukset eilen.Samaa ilmiötä näkyy Tukikohdan ikkunasta ulos vilkaisemalla. Jos ei ole tilaisuudessa tulla paikanpäälle katsomaan, niin ainahan voi vilkaista Ukan sääkamerakuvaa, joka ainakin antaa suuntia paikallisesta väriloistosta.


Kuulakkaalla auringonpaisteella, jota nyt Naruskalla tarjotaa pyhäpäivän ja syyskuun alun ratoksi, näyttää pihapiiri ihan kivan näköiseltä.

Tukikohasta kolmen viikon leirikoulurulettiin huomisesta alkaen valmistautumisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti