maanantai 17. syyskuuta 2012

Karhurintamalla rauhallista Naruskalla.

Arkipäivä ei uutta tietoa juurikaan tuonut Politimanselässä mahdollisesti haavoitetun karhun osalta. Tieto asiasta on kulkenut koko tapahtumaketjun ajan kulovalkean lailla, kuten nykyisin nettiaikana asiassa kuin asiassa tapahtuu. Täsmätietoa sen sijaan löytyy edelleen hintsunlaisesti.

Tämä karhujuttu täällä Naruskalla on Ukan mielestä tiedottamisen tasossa jonkunlainen pohjanoteeraus. Tällä tarkoitan sitä, että viranomaisten varoitukset haavoittuneesta karhusta ovat olleet erittäin epätäsmällisiä esimerkiksi tapahtumapaikan suhteen.

Taitaa olla niin asian laita, että tarkin tieto karhun haavoittamispaikasta ja tapahtumien kulusta muutoinkin löytyy tässä tiedontulvassa Ukan blogista. Sinne ruotaisin tietoa sitä mukaa, kun sitä sain puhelintiedusteluilla ja muuta kautta selvitettyä. Uskokaa tai älkää, mutta Tukikohdassa kävi lauantai-iltapäivän ja illan aikana tusinan verran kulkijoita kyselemässä, missä haavakkokarhu saattaisi liikkua. Sunnuntain aikana kyselijöitä oli saman verran.

Naruskan kylä on ripoteltu tämän päätien varteen noin kolmenkymmenen kilometrin matkalle. Tenniöjoen sillasta Naruskajärvelle on suunnilleen sen verran matkaa. Kun ilmoitetaan lööpeissä ja niihin kirjoitetuissa lyhyissä jutuissa "Naruskan koillispuolella", niin paikka voi osua todella moneen paikkaan. Karttapaikkanimikkeillä täällä muussakin elämässä eletään. Politimanselkä -nimen kun joku tiedotusväline olisi saanut Naruskan kylän lisäksi juttuun joltain taholta, niin tapahtumapaikka olisi rajaantunut neliökilometrille tässä laajassa kairassa.

Eipä ole Ukalle selvinnyt, mihin tiedonkulku on tyssännyt, jos paikkatietoja viranomaisille ja riistatahoille on annettu, mutta kovin pyöreitä tiedotteet olivat. Vastaisen varalle asiassa jää petraamisen varaa.

Ihan satavarmasti ei tapahtumatietojen perusteella voi karhun kohtalosta varma olla. Ampuja on mielestään siihen osunut. Verijälkiä ei ampumapaikalta ole löytynyt. Karhun ruikulipaska on löytynyt.

Semmoisella vakavuudella tilanteeseen Tukikohdassa kuitenkin suhtaudutaan näillä tiedoilla, että tänä iltana tänne saapuvaa nuorisojoukkoa ei tällä viikolla aamulenkeille Naruskajokivarteen ja Varpuseljän tielle lasketa. Ihan vain varotoimenpiteenä luontoretkille siirtyillään edellä kerrotusta tapahtumapaikasta vähintän kymmenen kilometrin päähän turvallisesti bussilla.

Tukikohasta leirikoululaisten iltapuhuttelemisen valmistautumisiin tähän. På svenska.


2 kommenttia:

  1. Kiitos Ukalle tiedotuksesta - oli paljon mukavampi lähteä mökkeilemään, kun ei tarvinnut aprikoida, mitä kohtaa Naruskaa viranomaisten antama varoitus koski.

    VastaaPoista
  2. Ukka kiittää. Tapahtumapaikan selvittämiselle oli ja on tietenkin omakin intressi. Vieläkään en ylimalkaista tiedottamista ymmärrä, kun mahdollisuus täsmätiedottamiseenkin oli alusta alkaen mahdollista.

    Jossain se tiedonkulku linttasi, koska kyllä ne apuun kutsutut metsästäjät tapahtumapaikalle kuitenkin löysivät. Riistamiehiltä itsekin täsmälliset tiedot sain.

    Tänään Rajavartiolaitoksen heko lensi tässä lähialueella, mutta enpäs tiedä, liittyikö lentäminen karhuhavainnointiin. Sitäkin poliisille on täältä esitetty.

    VastaaPoista