lauantai 22. syyskuuta 2012

Hajahavaintoja mettikanoista.

Jos ei räyhäkkäisiin riemunkiljahduksiin aihetta ole, niin ei ihan kyynelinkään kerrottavaa metsäkanalintujen pyynnistä kahden ensimmäisen viikon ajalta. Eivät ne uutiset jo kerrotuista ennakkoarvioista paljoa poikkeile suuntaan, eikä toiseen.

Poikaskato on ilmeinen. Hajatiedoista jos oikein pystyy päättelemään, niin ehkä riekko on onnistunut saamaan suvulleen jatkoa parhaiten. Teeret ja metsot ovat onnistuneet ilmeisen heikosti, kuten jo pyyntirajoituksetkin yhdessä kolmiolaskentojen ja maantiehavaintojen perusteella kertovat.

Oman väen otanta perustuu Kasperin viime viikonlopun lauantain hänen aloituspäivänsä kokemuksiin Rihlan kanssa Karhutunturin lähialueella, ja sunnuntain havaintoihin teeristä kuvilta tuossa takapihalla Varpuaavan maisemissa. Havaitut linnut ovat lähes kaikki raavaita. Perstuntuma Kasperilla on se, että samanlaiselta näyttää kuin viime syksyn lopetuksen aikoihin ja talvihavaintojen perusteella.

Ruska vetelee viimeisiään puissa. Koivut ovat lähes varistaneet lehtensä. Haavat, pihlajat ja pajut sinnittelevät vielä noin puolillaan lehdistään. Linnut ovat vielä arkoja. Kasperi yllättyi aloitusviikonloppunaan hieman siitä, että tipitiit eivät löytyneetkään jänkien laidoilta matalista rääseiköistä, vaan korkealta. Siis sieltä, missä marjat vielä ovat makeita ainakin paikoin, kun niitä ei halla ole pieksänyt yhettömiin.

Muutamien mökkiporukoidemme ja myös muiden mökkituttaviemme kertomana on ilmennyt, että joku pyyntipäivä on antanut hyvin tapahtumia ja edes lintuhavaintoja, mutta jotkut päiväreissut ovat päättyneet näkemättä vilaustakaan linnuista. Osasyyn jotkut myöntävät olevan heille tuntemattomissa alueissa, mutta tututkin hyviksi ennen havaitut maisemat ovat osittautuneet nyt tyhjiksi. Sitä se on, kun tilanne on se, mikä on.

Saalis ei onneksi ole pääasia. Meidänkin kotitiimissä osataan laukoa pelkkää kameraakin. Ja lopettelivatpa muutamat Kallelan vuokralaisetkin pyyntinsä niin, että jättivät parin päivän luvat käyttämättä ostetuista luvista. Syyksi ilmoittivat rehdisti halunsa antaa kannan kasvaa.

Varpuaavan aamusumuteeret 22.9.2012
Tukikohasta steinerkoululaisten tänä aamuna anivarhain jälkeensä jättämän pölypilven pyyhkimisiin Tukikohasta tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti