Yläkuvissa oleva honka kasvaa nykyisin Venäjällä. Ennen se kasvoi Suomessa. Jossain elämänsä vaiheessa honkaa ovat nuolleet liekit. Ne tuskin ovat kiertosuuntaan mitään vaikuttaneet. Tai tiedäppäs häntä.
Jos tuo Rohmoivan rinteellä sen alaosalla kasvava honka osaisi kaiken kertoa, niin sillä voisi olla paljon puhuttavaa. Ukka ei kieroon kasvamisesta paljoa ole ymmärtämään oppinut. Puun kieroon kasvamisesta päinvastaiseen suuntaan kuin puiden enemmistöllä tapana on, pitänee kysellä metsätalousinsinööriltä, josko hänellä olisi asiasta parempaa tietoa. Ukan ammattikoulutuksessa ja töissäkin silloin tällöin yritettiin opetella muuta kieroon kasvamista.
Noista kuvissa olevista ei tuoreenakaan olisi pärepuuksi ollut.
Tukikohasta tähän.
Tässä on yksi linkki, jossa kerrotaan epätieteellisesti jotain puun kiertosuunnasta...
VastaaPoistahttp://digijulkaisu.hurja.fi/Saariselka_Nyt_Huhtikuu_2012/files/assets/basic-html/page22.html
Nyt kun haaste on kerta metsätalousinsinöörille heitetty, niin kai asiaan joutuu sitten tarttumaan.
VastaaPoistaEnsinnäkin on korjattava virheellinen käsitys siitä, että kelo ylipäätänsä kasvaisi tai kiertyisi yhtään mihinkään. Kelo on kuollut puu, joka ei kasva eikä kierry. Piste. Sen sijaan tuore, elävä puu kasvaa, ja vanhemmiten alkaa myös kiertyä.
Puu kasvaa kahdesta paikasta. Latvasilmuista se kasvaa pituutta ja kuoren alla olevasta jälsikerroksesta paksuutta. Vanhemmiten puun pituuskasvu heikkenee, jolloin jälsikerroksen solut eivät enää mahdu kasvamaan koko pituuttaan suoraan puun rungon suuntaisesti, vaan joutuvat kääntymään enemmän vaakaan. Tästä johtuu puun kiertyminen. Kiertymistä tapahtuu kuitenkin vasta pituuskasvun heikentyessä, joten ainoastaan pintakerrokset ovat kierteiset. Aiemmin suoraksi kehittynyt sisäosa ei enää myöhemmin lähde kiertymään.
Puu itsessään ei pyöri kasvamisen aikana, vaan ainoastaan pintaan kehittyvät uudet solukerrokset ovat kierteiset. Tästä osoituksena puun oksien varsinaiseen runkoon ulottuvat karat ovat suoria, eivätkä spiraalin muotoisia. Auringon tulosuunnalla, päivän kierrolla, kuun asennolla, talvipakkasilla, magneettikentällä tai muillakaan henkimaailman jutuilla ei ole puun kiertymisen kanssa mitään tekemistä. Kiertyminen perustuu täysin puun fysiologisiin ominaisuuksiin.
Puulle kiertymisestä on varmasti myös hyötyä. Se lisää taivutuskestävyyttä sekä murtolujuutta. Kiertyminen ei ole ainoastaan mäntypuiden juttu, vaan varmasti jokainen halkomakirvestä tai -konetta käyttänyt tietää, että muutkin puut kiertyvät ihan yhtälailla.
Se miksi kiertyminen tapahtuu pääosin juuri vasemmalta oikealle, johtunee puun geneettisistä ominaisuuksista.
-kalle
Mitenkähän tuo kiertyminen tuolla päiväntasaajan tuolla puolella mahtaa olla. Onkohan geenit siellä nurinpäin?
VastaaPoista