maanantai 26. marraskuuta 2012

Valtion virastotalon nerokas uusiokäyttö.

Mummelia Rovaniemelle tänä aamuna anivarhain kuskatessani näin jo kaukaa Sallan kirkonkylän kaukolämpölaitoksen luota, että entusessa työpaikassani on elonmerkki. Diskovalot vilistelivät komiankirkkaasti metallista porraskaidetta pitkin ylös, alas. Ja taas ylös ja alas. Tosi hienosti ja näkyvästi. Sillä samalla ovella, jonka päällä aikanaan oli sinivalkoinen virman kyltti.

Ennen joskus seittekytäluvun ihan lopuilla tuosta portaiden yläpäässä olevasta ovesta pääsi postiin. Postin aikanaan muutettua oven takaa pois, tuli tilalle poliisiaseman kanslia. Poliisiaseman kanslia kun siirrettiin aikanaan yläkertaan, niin ovesta pääsi sekä poliisiasemalle että rajavartioston silloiselle johtopaikalle. Tämän oven takana yläkerrassa sijaitsi jossain välissä työkkärikin, mutta viimeisimmäksi poliisiasema. Sittemmin oven takaa poistuivat ensin rajavartiosto, jonka jäljiltä jäi miljoonaremontoitu alakerta tyhjilleen. Sitten yläkerta tyhjennettiin niistä poliisinrippeistä, joita on vähennetty kahdeksasta miehestä kait pariin virkamieheen. Heidät ja kanslian tyttäret siirrettiin entisiin Kelan tiloihin parinsadan metrin päähän.

Talon toisessa päässä olevasta ovesta pääsi vuositolokulla sekä poliisin päivystystiloihin että verotoimistoon. Siellä taitaa nykyään olla ovi lukossa yötäpäivää ja arkea pyhää, eli sitä kautta ei edes pääse putkaan, kuten joskus hyvinä aikoina. Verotoimisto on muuttanut viimeisten parin viranhaltijansa kera kait kunnanvirastolle.

Ainakin kolmen vuoden hiljaiselon jälkeen Valtion virastotalo näyttää herännen henkiin. Ovesta pääsee nyt kalakauppaan. Kylteistä päätelleen venäläiseen kalakauppaan. Ovessa ainakin lukee selkeällä suomenkielellä "Kalaa". Kauppa ei aamuvarhaisella vielä ollut auki, mutta siihen ehditään aikain saatossa varmasti tutustumaan ja tarjonnasta kertomaan.


Tukikohasta fileerausveitsen teroittelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti