keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Kaamosvalaistus se olla pitää.

Ne mainostaa kallonkutistelijat, että pimiässä kaamoksessa ihmislapselle tekee hyvää, kun se toljottaa johonkin lamppuun. Ne tarkoittelee semmoisia sisätiloissa käytettäviä lisävaloja, joista kaamosmasentunut saa poveria eloonsa, ettei hirttäytyä tarvii.

Ukka ei semmoisiin valoihin usko. Eikä Mummeli. Sisätiloissa meille riittelee kynttelinvalo, eikä yöllä turkismuokkaamon puolella tarvitte kuin sinisten verhojen läpi kajastava kiinalaisten pihavalojen hämyvalo. Ettei öisillä vessareissuilla seinään juokse.

Ukka laitteli jo viime talveksi kiinalaisia letivaloja. Niitä tilailin Kärsämäen Sääaseman Heikin vihjeellä. Oppipahan siinä hieman sähköasennushommia, kun viritteli kiinanpoikien lamput suominormeihin sopiviksi ulkokäyttöön. Halpoja ne valaisimet siellä olivat, mutta niistäpä puuttuikin pistotulpat, eikä niillä mitään virkaa ollut valmiiksi kiinnitetyillä kolmenkymmenen sentin mittaisilla johdoillakaan, jotka olivat ohuita kuin manillanaru. Se sinivalkoinen.

Ne lamput sinällään on osoittautuneet ihan toimiviksi. Sähkösyöppöjä ne eivät ole, joka olennaisin syy valaisimien tilaamiseen olikin. Nämä nimittäin palavat käytännössä ilmaiseksi koko pimeän ajan. Yötä ja lyhyttä päivää, sillä Ukka ei niitä sammuta päivälläkään.

Iso piha valaistuu näillä kolmella valaisimella niin, että hyvin näkee nurin mennä koiranruokintareissuilla. Tosipuheessa se ei ollut valaistuksen vika, vaan Ukan oma vika. Kiinalaisilla leteillä näkee normikulkemiset pihassa tehdä ongelmitta.Yhdellä kiinalaisella valaistuu vielä Mummelin Subarutalli, että sieltä löytää pirtin lämpimään.

Lumitilanteesta Naruskalla voin sen verran kertoa, että lumimittari tekee mittaushommiaan tuossa poltetun piharakennuksen perustuksen päällä. Kuten sääkuvista ja oheisista iltapihakuvistakin voi aistia, niin täällä on vuodenaikaan nähden lunta paljonlaisesti. Lumimittari näyttelee lahjomatonta lukemaa 31 senttiä tällä hetkellä. Kelkka- ja hiihtokelit siis Naruskalla täyttä häkää.


Linko-Jarkko on tainnut käväistä pihaa puhdistamassa kohta puolenkymmentä kertaa. Koskaan ei Ukka kerkiä hätiin kolan kanssa. Kun ei ole sitä kolaakaan.

Tukikohasta lumitöistä haaveilemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti