torstai 30. heinäkuuta 2015

Taas viikon pätkä Naruskan lämpösummaan.

Aika vierii siivillä, kun taas karkasi viikko johonkin. Lämpösummaa kertyi lisää tasan 50 astetta, eli kokonaislämpösumma Ukan sääaseman tasalla on nyt 360,2 astetta.

Jos ja kun ensimmäiset hillat kypsyvät lämpösumman 430-440 paikkeilla, niin siihen kuluu näillä kertymillä vajaat pari viikkoa. Eikäpä se kaukana oikeasta näyttäisi olevan, koska hillaa poimitaan tällä hetkellä Rovaniemen tasalla ja sieltä mieluummin etelään. Ja Rovaniemen sijainti Naruskaan nähden on satakunta kilometriä etelämpänä, eli ajassa viikonpäivät.

Heinäkuun keskilämpötila jää Ukan sääaseman historian alimmaksi. Yllätys se ei ole. Yksi hallayö mahtuu tilastoon. Sehän oli 6.7.2015 vastaisena yönä. Keskilämpötila heinäkuussa 2015 on nippanappa yli 10 astetta tähän viimeistä edelliseen päivään laskettuna.

Laitan tähän vielä näkyviin Kittilän vertailussa käyttämäni LÄMPÖSUMMALINKIN.

Naruskan hillasuolle ei ihan näille päiville taida viitsiä kartoitusta mennä tekemään, kun sinne pitäisi mennä viimeisen vuorokauden sateiden jälkeen sukelluspuvussa. Tai suksilla, kuten joku kertoi ranualaisesta hillanpoimijasta Lapin Radiossa lähiaikoina.

Mummeli kuvaili tänää kesän satonäkymiä. Kaksi tomaattia on kituuttamassa sen jälkeen, kun halla kuritti sen vartta. Mustikkavarvuissa on puolikypsiä ja täysin raakoja. Niitä toistakymmenen sentin tappajaetanoita ei täällä ole havaittu, mutta pienempiä niinkin. Tämä näytteli sarviaan poudan merkiksi, mutta taitaa olla väärässä. Taisi pälyillä enemmän kameralle.
Tukikohasta mansikan hintakehitystä tutkimisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti