maanantai 6. heinäkuuta 2015

Ei siellä hillasuolla hääppöseltä näytä.

Lapin Radion toimittajatyttö Maija-Liisa Juntti soitteli aamupäivällä ja pyysi Ukkaa mukaan iltapäivän suoraan radiolähetykseen hieman kertomaan hillasta ja hallasta. Hän kertoi lukeneensa aamuvarhaisella kirjoittamani jutun viime yön pakkaslukemista. Suostuin, vaikken itseäni minään hillaeksperttinä osaa pitääkään. Tyär meinasi, että tavallisen tallaajan näkemyksiä hän onkin vailla, kun oppineet eivät aina puhu asioista samaa kieltä tavallisten kuulijoiden kanssa.

Piti pakkasyön jäläkiin kierrellä muutamat lähisuot pintapuolisesti ennen haastettelua, jotta tilanteesta saisi jonkulaista tarkempaa tolkkua. Tultiin Mummelin kanssa soilla laukatessamme siihen tulokseen, että viimeöisellä hallalla ei kovin paljoa tuhottavaa Naruskan soilla ollut. Aiempi epäilyksemme osoittautui todemmaksi siitä, että avosuohillat jäivät pölyttäjää vaille silloin, kun ne kesäkuun puolivälin paikkeilla kukintaansa olivat aloittelemassa. Ja lisäksi hillankukkia pieksivät runsaat sateet, joista osoituksena oli Ukan sääaseman kesäkuun sademäärä yli 130 milliä.

Muutaman suo-ojan varrella ojanpenkoissa oli muutamia pisimmälle ehtineitä suppuja. Niistä ei pystynyt päättelemään, oliko pakkanen niitä päässyt vaurioittamaan. Toisaalta tuommoisia ojanpenkkoja ei näillä meidän soillamme kovin montaa kilometriä ole, joten jos tuommoinen kasvupaikka on ainoa paikka, mihin hillaa tulee, niin niillä ei herranhuonetta rakenneta.
Samoissa ojanpenkoissa oli kukassa olevia hillankukintoja siellä täällä, mutta myös pölyttymättömiä avoimina retkottavia pölyttymättömiä kukintoja.


Avosoilla näytti tuolta, mitä tarttui kameralle yläpuolella olevan kuvan mukaisesti.

Tuntsan ylävistä jängistä ei meillä havaintoja tältä kesältä ole. Siellä hilla mitä ilmeisimmin on vielä kukintavaiheessa. Ylävä jänkä ei pikkuhallalle niin arka ole kuin alavat avosuot, mutta eivät nekään loppukesän vielä kirpeämmille pakkasille mitään mahda.

Mustikkasadosta ei vielä osaa sanoa liioin tarkasti mitään. Pakkanen ei viimeöisillä lukemilla ylety tuntureiden korkeimmille mustikkamaille. Toisaalta vielä ei tiedetä, onko mustikan pölyttymiselle käynyt samat kuin hillallekin, eli pölyttäjistä on ollut pulaa.

Puolukka tällä korkeudella kukkii parhaillaan. Sen sadosta on vielä liian aikaista sanoa mitään. Eikä tietämykseni riitä siihen, kurittaako halla puolukankukkia vai ei.


Valtakunnallisissa uutisissa on iltapäivän ja illan aikana kuultu jonkun oikean marjatutkijan kommentteja siitä, että -1,7 astetta on sellainen pakkanen, että se alavilta mailta poimii hillat ennen ensimmäistäkään hillanpoimijaa. Ukka on samaa mieltä.

Tukikohasta tarkkailemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti