sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Pääskystä palelee...

Jos Naruskan perillä on marjapuoli reippaasti kalenterista jäljessä, niin paljon paremmin ei pyyhi pääskysilläkään. Haarapääsky on pesäpuuhissaan aivan alkumetreillä, eikä pesäpaikankaan valinta ole sille tyypillinen, vaan pesä on aluillaan räystään alle samalla tavalla kuin räystäspääskyilläkin.

Haarapääskynen viettää paljon aikaansa takapihan lintulaudan honganoksalla. Miettineekö tuo alle kymmenen asteen päivälämpötilassa ja hyytävässä koillistuulessa, että onnistuuko pesintä ja lisääntyminen tänä kesänä ollenkaan.

Ukka taitaa huomenissa ottaa alumiinitikkaat käyttöön ja käydä avustelemassa pääskyparia pesäpuuhassaan sen verran, että ruuvaan alkukyhäelmän alle laudanpätkän, niin ei koti pääse kesken putoamaan halkoluukun rautakannelle.


Pääskysiä on Tukikohdassa keskimääräistä huomattavasti vähemmän pesäpuuhissa. Eikäpä se mikään ihme ole, kun näitä säitä tässä pääskysten kannalta miettii. Eväs on tämmöisinä kylminä tuulipäivinä hakusassa, kun lentävät hyönteiset ovat pois pörisemästä talon ympäriltä.

Mummeli saa keittiön ikkunan kautta kamerallaan lähikuvia pääskysestä. Tavallisesti ne istuskelevat katolla sijaitsevien televisioantennien sakaroilla, mutta honkapuu saattaa olla herkille varpaille lämpimämpi kuin alumiini...

Tukikohasta hiukan huolissaan pääskysten puolesta tähän.


2 kommenttia:

  1. Voi ihana pääskynen♥ Kurja kesä on lintujen kannalta ollut, nyt on itikoita tullut. Voisko niitä mitenkään vähän avittaa siinä sapuskapuolessa?

    VastaaPoista
  2. Pääskyset auttelee hyönteispulassa ilmeisesti itte ittiään. Ne ilmeisesti lähtee hyönteisettömästä paikasta johonkin, eivätkä palaa ennen lämmintä ja hyönteisten paluuta. Näin olemme päätelleet, kun kaikki pääskyslajit ovat tulleet ja menneet eeskahtaalle pitkin kesää. Täälläkin varsinaisesti sääskiaika alkoi vasta liki Juhannusta, johon mennessä pääskyset olivat jo moneen kertaan tehneet pikavisiittejä pesäpaikoilleen, mutteivät pysyvästi jääneet.

    Muiden lintujen pesinnän onnistumista esimerkiksi Tukikohan parissakymmenessä pöntössä en ole tarkistanut. Joistain pöntöistä on kuulunut poikasten ääniä pihapiirissä, mutta onhan joissain pesinnöissä voinut käydä huonostikin hyönteisten puutteessa ja kylmässä.

    VastaaPoista