maanantai 6. heinäkuuta 2015

Halla pyyhki Naruskan kairan marjasatoa...

Eilisen sunnuntain pohjoiskoillinen tuuli antoi esimakua siitä, mitä yö tullessaan tuo. Naruskalle kirjattiin Suomen kylmyysennätys Ilmatieteen laitoksen sääasemalla, missä käytiin alimmillaan miinuksella 1,7 astetta. Se on kova pakkanen maarajassa, koska mittauskorkeus tuolle lämpötilalle on kaksi metriä.

Ukan sääaseman mittari näytti -0,8 astetta. Maastollisesti oma mittauspisteemme on alaviin jänkäpaikkoihin verrattuna matalassa kummussa. Hillajängät ainakin avosoiden osalta sijaitsevat alavemmilla paikoilla, joissa voi olettaa olevan miinusta vielä enemmän kuin ykkösellä alkavat luvut.

Miinuksella käytiin laajasti Lapin alueella muuallakin, mutta nollalla alkavilla lukemilla enimmäkseen. Nekin lukemat on mitattu kahdesta metristä, joten paikallisesti on suoalueilla saattanut pyyhkiä reippaampiakin pakkaslukemia. Hillalle tulee satovaurioita sen mukaan, missä se kasvunsa on aloittanut.

Ei hyvältä näytä varsinkaan, kun samaa on luvassa eteenkin päin, jos taivas selkeänä pysyy.

Tuosta EWN:n linkistä voi tämän päivän ajan käydä vilkaisemassa lämpötilojen toplistoja, joista Naruska löytyy kärkisijoilta, joita ei tänne keskikesälle toivo kukaan.

Tukikohasta pitkäkalsarivarastolle suuntaamisiin tähän.

1 kommentti:

  1. Joskus kloppina,niihin aikoihin kun Ukka tais olla vielä virkatöissäkin,muistan istuneeni koulun portailla ja kuuntelin isäukon ja Ukan ihmettelyä pirun kylmästä yöstä..asteita en muista mutta srn muistan kuinka homman viimesteli iltapäiväkuuro,joka tuli lumena.Vuodesta ei kyllä oo mitään käsitystä,mutta samoja aikoja kesästä taidettii elää.

    VastaaPoista