perjantai 5. heinäkuuta 2013

Ukan hillaennuste 2013 Naruskalle.

Miten mielelläni kertoisinkaan, että pakkailkaa saavit ja isot ämpärit völjyynne ja tulkaa Naruskalle hillaan. Hillastaa täällä toki saa, mutta pakko on varoittaa hillakadosta näillä kulmilla.

Soittokierros muutamalle rajaväärtille ja paikalliselle hillastajalle ja omien säähavaintojen arviointi ei lupaa hillastajalle täältä juuri mitään. Samaa kuuluu itäiselle Pohjois-Suomelle laajemminkin ja Kainuulle. Sama pakkanen nimittäin poimi hillat niiden ollessa pääkukintavaiheessaan. Kesäkuun ikäänkuin enteellinen 13. päivä se halla oli vieraanamme. Ukan sääaseman mittari näytti tuolloin lahjomattomat -1,6 astetta kahden metrin korkeudessa. Ja mittarin paikka on suojainen pihapiiri ja maastollisesti alavia jänkäpaikkoja korkeammalla. Siitä voi jokainen arvioida alavien paikkojen lämpötilaa.

Paikallisradio ja paikallislehdet ovat kertoneet ilmeisen totuudenmukaisesti tilanteesta Lapissa. Rovaniemen ja Ranuan seudut ja läntinen osa Lappia ovat uutisten mukaan parhaita hillanpoiminta-alueita tälle vuodelle. Sinne ei halla ulottunut, vaan vain itäosalle.

Yksinäinen hilla kypsymässä Naruskan Sieka-aavalla tämän viikon torstaina.
Ranualta kuultiin pari päivää sitten haastattelu Lapin Radiossa. Siinä ranualainen kunnallispoliitikko oli suorassa lähetyksessä suolla. Hillatilanteen hän kertoi olevan hyvän, mutta kypsyysasteen vielä sellaisen, että enin osa oli vielä raakaa. Sitä kohtaa Ukka ei pitänyt aivan uskottavana, että setä kertoi poimineensa parin tunnin aikana sangollisen hilloja, vaikka niiden kypsyysaste oli edellä kerrotun mukainen. Parissa tunnissa nimittäin jos poimii sangollisen hilloja, niin sinä ei ehdi mättäältä toiselle sinne tänne koko ajan juoksentelemaan, vaan marjaa pitää pystyä tauotta poimimaan. Ja se ei tahdo onnistua, jos kaikkia näkemiään marjoja ei saa poimia. Sen verran Ukkakin on hillasuolla käväissyt.

Jos Naruskalla joku hilla on onnistunut jäämään eloon, niin Ranuan ensimmäisistä hilloista Naruskan ensimmäisiin hilloihin on aikaeroa rapiat pari viikkoa. Pohjois-eteläsuunassa 100 kilometriä on karkeasti laskettuna viikko ajassa.

Tässä hajatiedot, jotka olen ehtinyt kyselemään kotiin saapumisen jälkeen tämän viikon tiistaiehtoon jälkeen.

Jos tilanne muuttuu uusilla tiedoilla muuksi, mitä edellä on kerrottu, niin perun edellä kirjoitetun. Julkisesti.

Tukikohasta muihin hommiin keskittymisiin tähän.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti