tiistai 23. heinäkuuta 2013

Naruskan mustikkametsissä vipinä aluillaan.

Oranssit postin entiset pirssit ovat saapuneet Naruskantien liikenteeseen. Kuten monena vuonna aikaisemminkin, kuljettajat ovat thaimaalaisia marjanpoimijoita, kuten matkustajatkin. He ovat siis täällä taas. Hyvä niin, koska heille on pikkuhiljaa kypsymässä mustikkasato, josta lähtee leipää sinne jonnekin, missä he vakituisemmin asustelevat.

Sama helevetillinen vouhotus thaipoimijoiden täällä marjastamisesta on joissain tiedotusvälineissä taas pääuutisena, vaikka marjaa tosipuheessa riittää vielä metsään jäämäänkin. Kuten aina, suurin osa.

Mummeli löysi netistä ilmeisesti thaimaalaisille tarkoitetun marjanpoimintaohjeen. Ukka ymmärtää siitä vain kuvat, mutta tekstin ymmärtämisessä on vielä jonkin verran opiskelua. Toivottavasti lukutaitoa löytyy poimijoilta itseltään. Ja tietenkin olisi hyvä juttu sekin, jos thaikieliset ohjeet olisivat sisällöltään sellaiset, että marjamättäistä ei tarvitsisi painia heittää.

Tässä vieraskielinen linkki, ketä kiinnostaa:  http://www.arktisetaromit.fi/binary/file/-/id/19/fid/2225/

Myös suomenkieliset ohjeet löytyvät. Ne on kirjoittanut taho, joka ulkomaalaisia poimijoita Suomeen tuo. Niitä yrityksiähän on useita. Tässä linkki sinne: http://www.arctic-flavours.fi/fi/arktiset+aromit/laatuohjeet/ulkomaiset+poimijat/

Mummeli kartoittelee mustikkapaikkojaan myös pikkuhiljaa. Lounaisilla ja eteläisillä rinnepaikoilla on jo sellaisia mustikkamestoja, että tänäänkin muutaman litran sanko täyttyi jo poimurimarjoillakin. Konepoiminta ei kuitenkaan onnistu vielä kaikkialla, vaan vain aurinkoisilla aukoilla.

Tänään oli pitkään pitkään aikaan lämmin päivä. Mummeli oli metsässä parituntisen. Yhtään sääskeä tai muutakaan ötökkää ei ollut marjastusta haittaamassa. Oikeasti Naruskaa on paiskattu erikoisella olosuhteella tänä kesänä. Kylmä jakso ikään kuin unohtui tänään, kun oli lämmin, eikä ötököitä.


Ukkaa ei toistaiseksi ole mustikkametsään saatu houkuteltua. Syy on selvä, koska tänään oli moneen päivään ensimmäinen tyven päivä halkokatoksen peltikaton rakentamiselle. Satakunta neliötä peltiä alkaa olemaan ruuvattuna niin, että katoksen alta puuttuu huomisen jälkeen enää halottuja puita viimeiset sata mottia, jotka odottelevat Kala-Kallea ja Hirvi-Harria. Heitä odottelee Tukikohdan sauna tänään puoliltaöin. Enimmät kalareissut taitavat kaksikolta sitten olla tältä kesältä kuljettu.

Tukikohasta ilta-auringosta ja ötökättömästä luonnosta nauttimisiin tähän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti