sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Hillaennuste 2013 täsmentyy.

Kipaisimma Mummelin kanssa kevyen saunalenkin muutamalla lähisuolla Tukikohan ympäristössä. Perjantaina kirjoitettua tekstiä ei tarvitse omien jänkähavaintojen perusteella muuttaa miksikään. Naruskan hillatilanne ei hääppöiseltä näytä.

Käveleskelimme kolmella eri tyyppisellä suolla yhteensä ehkä puolenkymmenen kilometrin lenkin. Tuloksena oli kolmisenkymmentä hillaa. Ja aika paljon näköhavaintoja ja kamerallekin tallennettuna siitä hillanlaadusta, jota on syntynyt hallan ruotaistessa jängällä.

Avosuot kun lasketaan tyhjänlaisiksi, niin paljon jänkiä putoaa pois laskuista. Myöskään metsän suojaama jänkä ei ainakaan tässä kotikulmilla ole sen kummempi. Ainoa merkki oli metsäisen suon yksi ojanvarsi, missä hilla ilmeisesti on kukinut pakkasen kanssa eri aikaan. Muutamalla neliöllä oli merkki siitä, että erityisempi kasvupaikka on suojannut muutamia marjoja.


Tämmöisiä ojanvarsia ei kuitenkaan täällä kilometritolkulla ole. Onhan tämä kuitenkin merkki siitä, ettei tuho aivan totaalinen ole. On täällä sellaisiakin vuosia nähty.

Alla olevat kuvat kertovat karua kieltään siitä, miten hillalle pakkasessa käy. Tuhoutuminen on lopullinen, kun halla iskee. Ukalla on vankka käsitys, että aivan sama, missä vaiheessa hilla kasvupaikallaan on, kun pakkanen rokottaa. Aina lähtee hillalta henki ja piste.Kuulostelemme tässä vielä Tuntsan tilanteen. Siellä pääkukinto on ainakin korpipaikoilla tapahtunut Naruskaa myöhemmin. Sen kesäkuun kolmannentoista jälkeen kukkineet hillat ovat toistaiseksi pakkaselta vapaat. Ja muut kasvuolosuhteet täällä ovat olleet kohtalaiset, eli aurinkoa ja välillä vettäkin on saatu.

Näkyy esimerkiksi tuolla Tori.fi -sivustolla olla yksityisten ihmisten poimimia hilloja myynnissä ämpärikaupalla. Myyjät ovat juuri niiltä paikkakunnilta, joilla hillasato välttyi hallalta.

Jos joku näkee ilmoituksen, jossa myyjänä on Ukka, niin sitten Naruskan Ukalla on jossain kaima.

Tukikohasta tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti