maanantai 22. heinäkuuta 2013

Mustikkakatsaus 2013. Sienikatsaus 2013. Lintukatsaus 2013.

Naruskan kesä on siinä kinttaalla, voiko sitä ainakaan heinäkuun osalta kesäksi liikaa kutsua. Kuukauden keskilämpötila on häthätää 12 astetta tähän mennessä. Sekaan sopii hallayökin, eli se heinäkuun kolmastoista, kuten jossain sepustuksessa oli maininta.

Mustikat saivat loimeensa silloin kesäkuulla samanaikaisesti hillan kanssa, kun se kesäkuinen halla pyyhki kairaa. Jossain korkeammalla mustikat kuitenkin säästyivät, kuten Mummelin tänään käsin poimimista komeista marjoista voi päätellä. Mustikka ei vielä ole poimurilla poimittavaksi kypsää, vaan vaatii vielä aikaa. Ellei tästä kymmenen asteen jaksosta lämpene, niin menee pidempään, mutta jos lämpenee ennusteen mukaisesti, niin tietenkin sadon kypsyminen nopeutuu.


Nämä tämänpäiväiset ovat Naruskan Politimavaarasta korkealta ja länsirinteen puolelta. Pikamaistamisella nämä pepumarjat ovat makeutuneet jo hiukkasen, mutta ne petraantuvat varmasti vielä, kun saavat auringonpaistetta. Sadetta ne lähiajoille ovat saaneet riittävästi.

Ensimmäiset sienet ovat pullahtaneet päivänvaloon. Eilen syötäisimme syksyn aloitushaperot lähimetsästä. Tänään Mummeli sai kuvan karvarouskusta, joten nekin alkavat nousta. Sienisadosta onkin havaintojen perusteella odotettavissa viime syksyä parempi. Tämä kostea viileä heinäkuu on varmaankin sienille otollisempi kuin intiaanikesä. Eli jotain hyvää tuo tullessaan kolea heinäkuu.


Iloisen kuuloisia uutisia kuuluu myös metsäkanarintamalle. Lukuisat Tukikohdassa käyneet kulkijat ovat kertoilleet mettopoikuehavainnoista. Poikueet ovat olleet lukumääräisesti isoja ja mettonpojat alkavat olla lähelle raavaan kokoisia. Suvi on ollut niille ilmeisen suotuisa. Samansuuntaisia havaintoja kuuluu teeristä ja riekoistakin.

Tukikohta voi ottaa linnunpyytömiehiä majoitukseen vasta 21.9.2013 jälkeen, jolloin steinerkoululaisten leirikouluviikot päättyvät. Siitä eteenpäin on peltikaton alla petipaikkoja hamaan lokakuun loppuun asti. Perstuntumalta voisi olettaa, että pyyntiaika on täysimittainen.

Tukikohasta syksykesää odottelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti