torstai 9. elokuuta 2012

Tuleekohan iso marjanpoimuri???

Pari päivää on tuuleksinut pohjoisen ja koillisen suunnalta. Sieltä suunnalta ei perinteisesti kesäkeliä ole tullut, vaan vuodenajasta riippumatta holotnaa pukkaa. Päivälämpötilat eilen ja tänään ovat häthätää ylettyneet kymmeneen asteeseen. Tänään paistoi aurinko, mutta senkään säteet eivät tuulelle mitään mahda. Vain pari astetta päästiin kymmenen asteen päälle tänäänkään.

Nyt illalla on täysin selkeää. Ja tyyntä. Nyt ei ole tyyntä myrskyn edellä, vaan selkeät merkit ovat sellaiset, että hallan edellä. Ukka käväisi päivällä tuolla mökkiperällä muutamia mökkihuoltohommia tekaisemassa. Naruskan kylän potunviljelijät olivat kaivelleet hallaharsonsa varastoista ja niitä oli levitelty puikupapelloille, ettei pakkanen paneksi potunkaaleja. Potut nimittäin ovat myöhässä, kuten kaikki täällä. Halla korjaa sen sadon, jos varret nyt muuttuvat räkäisiksi.

Mummeli hyökkäsi työpäivänsä jälkeen marjamettään. Normivarustus on ämpärin lisäksi poimuri, mutta nyt piirakkamarjareissuun lähteminen tapahtui sulin käsin. On meinaan kesän ensimmäinen mustikkapiirakka vielä leipomati, eikä sitä tuoreista marjoista pakkasen jälkeen enää tarvii yrittää. Kolmen litran päälärin kanssa Mummeli palasi Politimavaaran läntiseltä rintaukselta takas. Aikaa käsipoiminnalla reissuun karkasi ajoineen vajaa parituntinen. Ja marjat on, kuten kuva kertoo, ykkösluokan mustikkaa.


Lapin raatiotäti hoeskeli tänään moneen kertaan, että tulevana maanantaina alkaa mustikan sisäänosto Lapissa. Poimijoille maksellaan kuulemma 1,50 - 1,70 €uroa roskaisesta marjasta. Ukan ennuste on semmoinen, että mustikalle saattaa tulevana yönä käydä huononlaisesti ainakin alavilla mailla, koska pakkanen on tulossa. Se tietää sitä kuuluisaa isoa poimuria, joka vie marjat mennessään. Ja mitään et mahda.Ukan sääkamera kertoo pilvettömästä taivaasta nyt illalla. Lämpötila on vielä karvan alle kymmenessä asteessa, mutta kohta aurinko täälläkin painuskelee mailleen. Siitäpä eteenpäin yö onkin sitten korkeemmas käres. Toivottavasti Ukan ja virallisempien tahojen sääennuste menee kerrankin oikeen kunnolla persiilleen.

Tukikohasta mustikkapiirakkaa oottelemisiin tähän. Ensimmäistä ja viimestä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti