keskiviikko 15. elokuuta 2012

Arktiset tomaatit.

Naruska on eräänlaista arktista aluetta näin suomalaisittain ajateltuna. Siitä on hyötynsä ja silloin tällöin haittansakin, mutta on tämä kuitenkin ihan asumiskelvollista aluetta. Eipä kait mekään Mummelin kanssa Sallassa olisi reilua kolmeakymmentä vuotta viihdytty, jos tämä olisi jostain syystä asumiseen ja elämiseen kelvotonta aluetta.

Ehtii täällä siemenestä lähtöisin olevat tomaatitkin kasvamaan kesän aikana, vaikka tämä lopuillaan oleva suvi ei lämpimimpien täällä vietämiemme suvien joukkoon ylety. Kaatuu kuitenkin tuo urheilukentän puoleinen seinusta sen verran eteläiseen ilmansuuntaan, että aurinkoarmas on siellä kypsyttänyt muutaman tomaatin ihan viittä vaille syötävän väriseksi.


Täällä Sallassa on jo vuosien, jos ei vuosikymmenienkin ajan viljelty tomaattia ja kurkkua ympärivuotisesti. Tuolla Varpuseljässä se vihannesviljelmä toimii. Ja tuottaa laadultaan aivan ykköstä, jos tomaateista ja kurkuista aletaan vertailuja tekemään. Sitäpä sopii hieman ihmetellä, että näissä pohjoloissa joku pystyy rakentamaan vermeet, joilla helevetinmoiset lasihallit saadaan pysymään talvipakkasillakin siinä kunnossa lämpötiloiltaan, että siellä vihannes kasoo.

Tollompikin tajuaa, että lämmitysjärjestelmän on oltava kokolailla pettämätöntä toiminnoiltaan, koska lasikaappi se saattaa pikavauhtia muuttua jää- tai pakastekaapiksi, kun ulkona huitoo vaikkapa -40 astetta pakkasta, kuten suunnilleen joka vuosi Sallassa joka puolella tapahtuu.

Jos satutte kaupassa näillä perillä näkemään sallalaista tomaattia tai kurkkua, niin niiden lähtöpaikka on Varpuselkä, jos Ukan tietämättä ei joku muukin ole aloitanut täällä vihannesviljelyä.

Näistä Mummelin kasvattamista tomaateista ei varmaankaan myytävää liikene, jos vanhat merkit paikkansa pitelee.

Tukikohasta tomaattiruokaohjeita mietiskelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti