lauantai 11. elokuuta 2012

Pakkanen panee minkä kerkiää...

Pakkanen kun tottuu paneksimaan, niin yhden yön rellestys ei sille riitä. Vielä veteli toisen yön perään ja upotti lämpötilakäppyrät edellistäkin yötä alemmaksi. Ukan asema on näistä kolmesta Naruskan sääasemasta ilmeisesti suojaisimmassa paikassa, koska mittari täällä killui vielä yhden vaivaisen kymmenyksen plussan puolella. Maanrajassa varmaankin Tukikohdan kartanolla oli myös pakkanen, koska mittari sijaitsee virallisessa kahden metrin korkeudessa maasta.

Lohikallion ukkostutkasääasemalla oli 0,8 astetta miinusta ja Ilmatieteen laitoksen virallisella mittausasemalla käyrästä arvioituna piirun vaille -2 astetta. Sellainen halla kurittaa marjoja ja sieniä, mitään et mahda.

Harmi, ettei Naruskaa pohjoisempana Sallassa ole mittaria niin, että tietäisi Tuntsan kairan vastaavat lämpötilalukemat. Värriön tutkimusasemalla Savukosken puolella sijaitseva Ilmatieteen laitoksen sääasema on alaviin maihin nähden korkealla, joten sen lämpötilat eivät kuvaa kuin korkeampien rinteiden lämpötiloja. Viime ja toissayönä Värriön asema on ollut parisen astetta plussalla.

Mummeli ja Ukka kipaisivat pikamutkin Keminmaalla eilisestä tähän päivään. Vielä ei siis ole ehditty pakkasen aiheuttamia marja- ja sienituhoja inventoimaan. Kuitenkin selvää on, että aina ottaa sato takapakkia, kun halla hilluu. Tää on nyt tämmöstä elokuuta.

Tukikohasta asiaa tutkimisiin ja tuonnempana raportoimisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti