tiistai 5. kesäkuuta 2012

Muutkin touhuaa...

Mummu kierteli kameransa kanssa vartin lenkin pihapiirissä sillä aikaa, kun Ukka siivosi Rihlanpaskat talven jäljiltä parempan talteen maakuoppaan. Häkin painekyllästetyt terassit tehopesaistiin painepesurilla. Sitten tietty tämmöiselle kettukolokoiralle piti hakeman puoli kuutiota päänkokoisia luonnonkiviä, joilla tukittiin noin sata kaivannon alkua. Koirapoloisella kun ei muuta harrastettavaa haukkumisen lisäksi ole kuin yrittää häkistään tauotta pakosalle.


Pääskysiä on kartanolla nyt poikkeuksellisen monta paria. On räystäspääskyjä ja haarapääskyjä ainakin. Räystäspääskyt aloittivat eilen pesänrakennuspuuhansa, kun Ukka peseskeli vesiletkulla autonvanteita. Vuotopaikoissa pehmeni pihasavi siihen kuntoon, että pääskyset leipoivat savipalloja tohkeissaan aivan muutaman metrin päässä renkaanvaihtajasta. Pesä eteni pikana.

Kirjosiepot asustavat pihapöntöissä, joita taitaa kaikkiaan olla kymmenkunta. On joihinkin asettunut asustamaan myös tiaisia.Heleä-ääninen Ukan suosikkilintu räkättirastas on tekaissut pesänsä pihakoivuun aivan postilaatikon lähistölle. Se tietää tietenkin räksänpaskaa silmille lehdenhakureissulla sitten, kun poikaset ovat maailmassa.


Räksä jo harjoittelee pesänpuolustussyöksyjään...


Tähän loppuun kun tärhäytän vielä marjakatsauksen, niin siitäpä repikää. Mustikat ovat tulleet nuppuvaiheeseen ja avosuolla hillat ovat kukassa niin, että kymmenisen ropsenttia kuulemma kukkii ja loput ovat nupulla. Korpisemmilla paikoilla ei näillä kylmillä ole ilmeisesti vielä tapahtumassa mitään. Tilanne tarkoittanee sitä, että hillan kypsymisaika saattaa myös olla pitkä. Ellei sitten hallapahalainen marjasatoa raiskaa, kuten lähiöille on hiukkasen tiettävästi ennusteltu.

Tukikohasta Venusta tähystelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti