torstai 21. kesäkuuta 2012

Kesä meni tulematta.

Kesäpäivänseisaus. Kesä kauneimmillaan ja lämpimimmillään. Aamu Naruskalla oli tavallaan lohduton. Vesisade ja lämpötila vajaat +5 astetta. Revi siitä sitten kesätunelmaa, kun ilmoitetaan päivän taas alkavan lyhenemään.

Tosipuheessa meitä ei haittaa. Kelit ovat sitä, mitä meille annetaan. Valittaminen ei auta, eikä mitään muuksi muuta. Pärjätään me täällä talvipakksellakin, miksei siis viidessä plusasteessa. Kylmästä ja tuulisesta säästä on hyötynsäkin: pihamaa on sääskistä vapaa. Karvalakkia nyt ei ihan tarvinnut esille kaivaa, mutta pitkähihaista ja pitkälahkeista tämmöisenä päivänä ulkohommissa pakko on päälle löytää.

Ja ulkohommia piisaa, kun huomenna Juhannusaattona on tarkoitus lähteä valloittamaan Vanhaa Sallaa. Kalastusjoukkue on hieman vajaa suunnitellusta, kun Venäjän konsulaatissa tökkii viisumin saannissa. Ja oikein kunnolla: Viikkoja haussa olleista viisumeista kaksi jäi lopulta tulematta ajoissa. Voitte vain arvella, miten semmoinen korpeaa niitä, jotka ovat viikkokausia keränneet kamppeita ja suunnitelleet kunnon kesälomaa kalastuksen merkeissä kalamiehen paratiisissa.

Meitä lähtijöitä on nyt kaikkiaan kymmenen. Seitsemän starttaa huomenna ja loput kolme tulevan viikon tiistaina. Omat pikku järkkäämisensä kaikessa tarpeellisessa leirielämään liittyvässä roinassa ruokineen, majoitteineen, venekalustoineen, vaatteineen, kalakamppeineen yyäm yyäm on. Silimät suittirenkaina on tarkistuslistoja käyty läpi. Vähän samaan tapaan kuin lentokoneen lähtörituaalit, kaikki on tarkistettava ja muistettava. Ja silti aina jotakin jää, mutta ei ehkä mitään ihan elintärkeätä.

Kaksi Bronkkoa ja yksi Toyotan lavaneliveto on lastattu lähes valmiiksi. Kaikkia pirssejä koristaa korkeimmalla katon päällä kanoottikalustoa, joka vaivattomimmin kulkee kattotelineiden päällä naamallaan. Kuormaliinat on oltava tiukalla, kun Alakurtin sotilaskylän pohjoispuolelle suunnistetaan tiettömille teille. Siellä äitevenättän tieurat puistelevat autoja ja tavarakuormia ja myös matkustajia kuin piru kerjäläistä, mutta sehän sitä kaivattua haastavuutta reissuihin lisää. Ja perille jos määränpäähän päästään, niin siellä vaivat palkitaan.Vesisade keskeytti moneen kertaan peräkärryjen pakkaamisen tänään. Ilta pitää pyhittää suomalaiselle kunnon saunalle, jota ilman saattaa muutama päivä vierähtää. Ehkä Juhannussauna kuitenkin lämpiää telttasaunassa Tuntsajoen törmällä, jos retkeläisillä kalastukselta viitseliäisyyttä saunan rakentamiselle piisaa. Se näkee, ken elää.

Tukikohta jää Juhannuksen pyhiksi Rihlan yksin vartioitavaksi. Ensi viikolla tulee Kati perheineen päivystämään tänne kalaluvan ostajia ja kesämatkailijoita. Me Mummun kanssa pidämme rapian viikon loman, josta ehkä kuulette jotain sieltä korpien keskeltä, jos linkki ulkomaailmaan saadaan pelittämään.

Tukikohdan väki toivottaa kaikille rauhallista ja turvallista Juhannusta. Vesillä varomme mekin, varokaa tekin.

Tukikohasta +5,9 asteesta ja myrskytuulen vihmoessa, kesää odotellessa tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti