maanantai 11. kesäkuuta 2012

Ketunkolokaivajakoira haluaa vapauteen...

Ja pääsee kohta kanssa, jos ei tapojaan paranna. Ukan omistuksessa oleva koiruus ei nimittäin juoksentele vapaana kartanolla ja varsinkaan kartanon ulkopuolella silloin, kun sen ei ole niin laillista tehdä. Ja poronhoitoalueella koirat on oltava aina kiinni tai omistajansa välittömässä hallinnassa, kuten esimerkiksi metsästettäessä.

Rihla on aloittanut entistä tehokkaamman kaivautumisleikin häkkinsä puukehyksisen verkon ali. Ukka on jo satsannut vähän helevetin monta kivikuormaa asiantilan korjaamiseksi, mutta koiruudella on aikaa ja virtaa kuopia aina uusia paikkoja. Ukka ei tämmöistä leikkiä leiki.

Tämän asian kanssa tullaan ihan kohta vakavampien tosiasioiden eteen. Lyödään koriin plussat ja miinukset ja sitten katsotaan, pääseekö koiruus pidemmällekin matkalle kuin ne puolipäiväsessiot, joita se tätä kirjoitettaesakin harrastaa. Porotukset ja muut metsän eläimet nimittäin tarvitsevat täydellisen rauhan alkukesän toimilleen. Linnut pesivät ja porotuksilla on vasapienokaisia hoideltavanaan.

Seurailkaa koirien myynti- tai lahjoitusilmoituksia. Tästä pahimmassa tai parhaimmassa tapauksessa saa joku kohta hyvän ja helppohoitoisen lempeäluontoisen suomenpystykorvan. Asuu ulkona kesää talvea, yötäpäivää. Ilmaisee kartanolle tulijat, mutta ei räksytä tauotta. Tottelee kevyitä komentoja. Ajaa ja hakee metsäkanalintuja ihan hyvin, mutta ei hauku niitä. Ei ainakaan vielä neljän ensimmäisen ikävuotensa aikana. Ei ole koskaan olut vihainen kellekään. Ei edes ruokakupistaan, kuten jotkut rotunsa edustajat ovat. Pitovaikeuksi aiheuttaa se, että ulkohäkki pitää olla raudotettu ja verkotettu alapuolelta niin syvälle, että tulee kaivuukelvoton kova maalaji vastaan. Kopin ei tarvitse olla lämmitetty. Kaikkiruokainen, eli syö mielellään ruuantähteet. Myös kaupalliset kaikki koiranruuat kelpaavat. Pieniruokainen, ruoka-annoksia säädelty ulkolämpötilan mukaan. Ei ole paukkuarka, eli metsästysominaisuudet saattavat vielä löytyä, jos isäänsä Roopeen tulee yhtään.

Rihlasta kiinnostuneet voivat hiljaa mielessään valmistautua sihen, että se saattaa muuttaa Tukikohdasta pois. Ei piikille. Eikä luodin ruuaksi. Ilmoituksia ei vielä oteta vastaan, mutta aletaan liikuskella niillä rajamailla, että omistajanvaihdos tulee kyseeseen.

Tukikohasta tähän. Niin ja karkuri on tältä päivältä kotona ja pentuhäkissään toistaiseksi. Sieltä se ei pentunakaan karkaamaan mahtunut, saati raavaana koirana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti