torstai 10. tammikuuta 2013

Vanhat joulukoristeet poroaitoihin.

Eipä tule ajatelleeksi, että metsäkanalintukantoja harvennetaan monin tavoin. Metsästämisen ymmärtävät kaikki. Lukumääräisesti lintuja kuolee paljon myös liikenteessä. Ja käy siellä kato erilaisten sairauksienkin muodossa. Ja pienpedot ottavat osansa.

Mutta on myös "kiinteitä pyydyksiä". Metalliaitoja. On poroaitaa, lammasaitaa. Ja mitä vielä lieneekään. Ja sähkölinjoja. Puhelinlinjoja onneksi nykyään vähempi.

Muun muassa Maaseudun tulevaisuus -lehti julkaisi asiaa koskevan Poroaita -artikkelin.

Tuollaiset lanka-aidat sulautuvat maastoon. Sepä onkin haastava homma, mitä niihin aitoihin ja sähkölankoihin ripustetaan merkeiksi, ettei lintu niihin pyrähdä. Tarvii varmaan ottaa selvää, näkeekö lintu paremmin väriä vai liikettä. Vai molempia. Jotain monivuotistahan niihin aitarakennelmiin pitäisi ripustaa, ettei tuhansia kilometrejä joka vuosi tarvitte käydä koristelemassa.

Tukikohdassa asiaa pohdittiin lyhyen aikaa. Vaatekaapista löytyy ainakin vanhoja rintaliivejä ja parittomia miesten sukkia. Surullisemman väristä ja riemunkirjavaa.

Tarttis varmaan laittaa asian ympärille istuskelemaan työryhmä, johon kuuluisi luontoihmisiä, taiteilijoita, poromiehiä, metsämiehiä sun muita, koska 15000 kilometriä on pitkä matka maastossa, jos se on vähempi luontoon sopivaa.Tukikohasta lintujen ja luonnon puolesta mietiskelemisiin tähän.

1 kommentti:

  1. Olis se vaan aika järkyttävä näky, kun hillareissulla törmäisi poroaitaan, joka olisi koristeltu kulahtaneilla tissiliiveillä ja reikäisillä valkoisilla tennissukilla :-o

    Elämysmatka vailla vertaa :-D Vaan onhan noita lappilaisia kaatiksia nähty jos milloin missäkin, joten siihen samaan syssyyn kai menisi tuokin.

    VastaaPoista