keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Kaura-ruispuuro se poron liekassa pitää.

Normitilanteessahan meitin Täplä-härkä notkuu tässä pihapiirissä villinä ja vapaana. Turpa talonväen ja turistien povitaskuissa. Nyt, kun Täplätys tuli kartanolle autokyydillä, arveli Pirtti-Enska sille olevan terveellistä totutella pari-kolme päivää nyörin nokassa. Ja mehän tehään, niinko poromies neuvoo.

Aamupala kelpasi kummallekin kotieläimelle. Saattais tieten maistua kelle vaan, joka viettää kellonympäryksiä -25 asteen pakkasessa, joka täällä nyt on vieraanamme. Ukka hakaisi vielä lounaaksi ja välipalaksi porotukselle kuivaa heinää suparuperäkontillisen. Eiköhän näillä evähillä alkuun päästä. Varsinkin, jos Mummeli muistaa kauppalistastaan toimittaa nuolukiven, joka on porolle mieluisaa nuoltavaa. Paremman puutteessa.
Hyvin se Täplä isäntänsä muistaa muutaman kuukauden kesälomansa jäljiltä. Nuo terävän näköiset sarvet sen päässä aina hieman mietityttävät. Se sohlaa niillä taas muutaman päivän päästä, kun Ukka löysäilee sen irralleen tähän pihaan. Puolenkymmentä kertaa sarvet jo viime talvena oli haalareissa kiinni, kun puurokuppia ei kerkii maahan herralle laskea sen käydessä päälle kuin yleisempikin syyttäjä.

Täytyy näyttää sille muutamaa hirvenroikutuskuvaa tuossa etupihan räystään alta viime syksyltä. Vois niitä sarvia tieten koittaa katkoa lyhemmiksi, mutta se saattaa ola enempi poromiesten hommia kuin Ukan. Syväntautisen ukon.

Tukikohasta talvenseljän taittumisnaksahusta oottelemisiin tähän.

3 kommenttia:

 1. Onko Täplä jo vanha, kun autokyydillä tuli? Tulee pian se punnertajapupukin, kun sen nuolukiven laitatte :-)

  VastaaPoista
 2. Eipäs Ukka tiedä Täplän tarkkaa syntymäpäivää, mutta lähempänä kymmentä vuotta sen ikä tällä hetkellä on kuin viitta. Ei se jalattomuuttaan kyytiä tilannut, vaan Pohjois-Sallan paliskunta on tiettävästi kuskannut porojaan tänne omalle puolelleen Sallan paliskunnan alueelta. Näin Täplänkin kohdalla tapahtui.

  Ruokamaat on täällä Naruskan suunnalla jääkerroksen vuoksi kait huonommalla mallilla, joten poro viksuna elikkona suunnisti etelämmäs niille mestoille, jotka vielä alkutalvesta olivat syömäsulana.

  Täplä, jos vanhat merkit paikkansa pitelee, tarttuu rehusäkkinsä kylkeen. Ja Mummelilta ja Ukalta riittää ravitseva puuroannos, kun kattilaa isonnettiin. Kaura-ruisnallea vaan kehiin siellä kehäkolmosen sisälläkin, niin jaksatte hillojen perässä kesällä laukata. Niitä nimittäin tulee. Ukka näki semmosen etiäisunen, ettei sitä tähän ees uskalla kirjottaa.

  Täplän uusi nuolukivi on metrin korkeuvella puussa. Punnertajalle on oma kivi takapihalla maarajassa. Jäniksen jälkiä on harvemmassa. Epäilys on, että ketturepolainen on siirrellyt niitä puppelitaivaaseen. Yksi jänö jättelee satunnaisesti jälkiään tälle tontille tai sitten ne kulukee samoilla merkeillä.

  VastaaPoista
 3. Toivotaan, että tuo etiäinen toteutuu. Pakastimessa olis hilloille tilaa..

  VastaaPoista