tiistai 15. tammikuuta 2013

Porot tien päällä.

Porot käyttelevät enemmän ja enemmän kulkuväylinään aurattuja tiepohjia ja polanteita. Lumen paksuus hilippoo kuuttakymmentä senttiä, joten auratut väylät kuluttavat vähempi energiaa kuin umpinen.

Mummeli väistelee porotuksia päivittäin. Nykyisin lähes jokaisella sarvipäällä on kaulassaan heijastinnauha. Se toimii hyvin porotuksen henkivakuutuksena varsinkin hämärissä ja pimeällä.Meitin kesälomalaisesta Täplästä ei sitten viimeisen ole kuulunut isommin mitään. Talonväelle se ei ole näyttäytynyt Hanhikankaan suunnilla, missä siitä varmoja havaintoja joku viikko sitten oli.

Nyt Täplästä tiedetään enempi. Sen kaulakellon kilinä kuuluu kotitontilta. Jos pihakoivu tai kaulaköysi eivät periksi anna, niin Täplä totuttelee muutaman päivän sivistykseen Rihlan aitauksen viereen kytkettynä. Tervetuliaisiksi se pisteli Iivana Nyhtänköljän tekemän saunavastan. Poroelosäkistä annettiin muutama satarammia energiarehua ja jälkiruuaksi Wasanäkkäriä.

Huomenissa saatetaan päivännäöllä ikuistaa poika kameralle. Ei viitti mennä pimiällä sitä salamavalojen säihkeellä säikyttelemään.

Ai niin, meinasi unohtua kertoa. Meitin porotus se tuli herraskaisesti pirssikyydillä Kelloseljästä Pirtti-Enskan pakussa, kun muut lajitoverit joutuvat jolokottelemaan jalan.

Tukikohasta Poroelosäkin sijotuspaikkaa ettimisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti