maanantai 15. lokakuuta 2012

Se on sitä, sano Ukka ku räntää räimi.

Vihdoinkin tulee Ukan puolitoista viikkoa sitten laittamille talvirenkaille käyttöä. Räntää räimi jo ihan tolokusti tänään Ukan käväistessä Kemijärvellä autohuollossa mutkin. Sallan kirkonkylällä oli ainakin Mummun ja Ukan entusessa asentopaikassa Matovaarassa lumi maassa, ehkä sentti. Sama ilmiö toistui Kursun Lakijängässä ja muutamassa vaaramaisemassa muuallakin. Maantien pintaan sataneet määrät eivät vielä riittäneet.

Illansuussa Naruskalla lumisateessa oli jo enempi talvista merkkiä, kun tuuli pystyi liikuttelemaan lumihiutaleita ylös ja alas.

Lähimmät kymmenen päivää näyttäisivät nollakeliä ja miinusasteita Naruskalle ja muuallekin Lappiin, joten talvea tässä tervehtimään joutuu. Kesäkeleille on sanottu hyvästit jo viikkoja sitten, mutta maapohjan jäätymisestä esitetyille toiveille säiden haltija taas kerran näyttää sanovan kiitos ei, joten ensilumi tulee sulaan maahan. Siinä on hankalien kelien siemen kylvettynä, kun pelätyt humpaamiskelit alkavat. Ne ovat nimittäin soratien käyttäjille hankalimmat mahdolliset.

Ukka muistaa hyvin viimesyksyiset ojaan päätyneet piruetit Broncolla, kun sula tie yhtäkkiä muuttuikin jäiseksi luistinradaksi.

Enpäs viitsinyt tänään räntäsateesta kuvaa näpätä, kun kaikki sen tietävät, miltä rännänräimiminen näyttää. Tulette vielä siellä etelässä kateellisiksi, kuten olosuhteistamme täällä tapananne on. Vai oliko se niin...

Tukikohasta kumiveneen talviteloille laittamisiin huomenissa tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti