maanantai 30. tammikuuta 2012

Pakkasennusteita.

Pakkanen viivähti muilla mailla vierahilla kuluneen vuorokauden ajan ja Naruskalla käväisi ihan inhimillinen -15 asteen lyhyt jakso. Nyt ovat ennusmerkit taas sellaiset, että ollaan palattu pakkasennätysten vyöhykkeelle. Kuhmo pitelee hallussaan tämän talven virallista ennätystä viime yöltä. Koko itärajan pinnassa mennään Kuhmosta pohjoiseen jo nyt alkuillasta alle -30 asteen lukemissa. Laitan tähän linkin Ilmatieteen laitoksen Naruskan mittauspisteestä. Sen nuolivalikosta löytyy myös Sallan kirkonkylän asema, jos viralliset tämän kulmakunnan lämpötilat kiinnostavat.

http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/Salla?parameter=13&map=weathernow&station=2745

Ukan sääaseman lämpötila on yleensä pari astetta lämpimämpi, mitä tuo FMI:n virallisen aseman lukema. Se Siekakönkään rantanotkelma on kylmä paikka tässä kylässä. Kyytikin voi olla lähipäivinä kylmää täällä, koska Venäjän korkeapaineen alue pysyttelee kuulemma lähes paikallaan.

Tänään Lapin Radion uutisissa Muurmanskista kerrottiin, että Alakurtin sotilaskylä tuossa luovutetulla Vanhan Sallan alueella oli viikonlopun aikana kärsinyt kaukolämmityskattilan losahtamisesta seurauksin, että muutamassa kerrostalokämpässä oli lämmöt pudonneet kymmeneen asteeseen. Iivana Nyhtänköljästä, Kiestinginkarjalaisesta tuttavastamme, ei muutamaan päivään olekaan kuulunut mitään. Holotna on saattanut häntäkin siellä koskettaa, mutta eipä ole infoa meille häneltä suoraan kuulunut. Iivana on tavallisen hyvä poika järjestämään itsensä tälle turvallisemmalle puolelle rajaa noin niinkuin lämmitys- ja ruokavarmuuden puolesta. Jos vain nyt saa lattarautansa käyntiin, kun pakkanen riehuu sielläkin.

Naruskan tämänpäiväisen kuunsirpin näkymästä itse kukanenkin voi yrittää päätellä, miten pakkanen täällä lähipäivinä kouraisee. Ja kouraisee, jos Ukka yhtään osaa noita sääkäppyröitä entisyyden perusteella tulkita.

Kuhmon ja Naruskan FMI-asemien lämpötilat tätä kirjoitettaessa ovat melkein tasoissa, eli kahden kymmenyksen sisällä. Naruska -31,7 ja Kuhmo -31,9 astetta. Asteen verran tunnissa kylmenee molemmissa tällä hetkellä. Ihan mielenkiintoista.


Tukikohasta halonheittosuunnittelemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti