keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Mietteet Paavosta.

Se on Paavon nimipäivä. Sillä on Ukalle iso merkitys. Samoin on iso merkitys eilisellä päivällä, jolloin nimipäiväsankari oli Senja. Ukka nimittäin polveutuu Paavosta ja Senjasta. He olivat isäni Matin, Isä-Matin isä ja äiti siellä tekopitäjässäni Petäjävedellä. Muinakin aikoina isovanhemmat muistuvat mieleen, mutta varmimmin ja ainakin aina tammikuun näinä päivinä, kun heidän nimipäivänsä ovat kalenterissa peräkkäisinä päivinä. Petäjäveden kirkkomaassa isovanhemmat ovat olleet jo vuosivuosikausia.

Nimellä on iso identiteettimerkitys. Vanha sanontahan sanoo, ettei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä. Nimi kulkee usein suvussa isiltä pojille ja äideiltä tyttärille. Paavon nimi ei ole Ukan suvussa kulkenut isältä pojalle, mutta isoisäni Paavon toinen nimi Rikhard sen sijaan on kulkenut isältä pojalle. Isäni oli etunimiltään Matti Olavi Rikhard, ja Ukan vanhin veli on etunimiltään Jukka Matti Rikhard. Ukka on perheen toisena lapsena saanut sitten ihan tavalliset nimet Kari Antero, joissa ei ole mitään maata mullistavaa. Aika jämerältä kuulostaisi Kari Rikhard, mutta sillä yhdistelmällä ei Ukkaa ristiäisissä paiskattu.

Omaa poikaamme ristittäessä Rikhard -nimi ei palannut käyttöön. Kallen toiset nimet ovat Matti ja Oskari, joista Matti tietenkin tulee Ukan puolelta Isä-Matilta ja Oskari puolestaan Mummun suvun puolelta, missä Mummun isän setä  oli Oskari Kokkonen, Petäjävesi hänenkin syntymäpaikkansa.

Ukan vähäinen kauppiasveri virtaa Paavo-papasta lähtien. Hän teki elämäntyönsä sekatavarakauppiaana Petäjävedellä aloittaen kulkukaupasta ja päätyen sitten pienen kiinteän sekatavarakaupan omistajaksi. Sen kaupan siirtyminen Isä-Matille tapahtui kuusikymmentäluvun alussa. Ukkaa ei kauppiasura koskaan houkutellut, vaikka pienimuotoinen liiketoiminta on ollut aika lähellä sydäntä läpi elämän. Tippa kauppiasverta siis lienee tullut verenperintönä.

Siinäpä kevyet kenttämuistelukset Paavosta. Ukan elämään vaikuttaneita tai vaikuttavia muita Paavoja Ukka ei tunnusta, eikä tunnista olevan. Paitsi Saarijärven Paavo, joka oli kuokkansa kanssa tosi kova Keski-Suomen hemmo.

Tukikohasta nimipäivämuistelemisiin ja äänestyskopista palaamisiin tähän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti