torstai 26. tammikuuta 2012

Pakkasennätyksiä roikkuu ilmassa.

Mitenkähän sitä tarkenee neljänkympin tai viidenkympin pakkaskelissä, kun rapiat parikymmentä astettakin tunkee luihin ja ytimiin aivan poikkeuksellisen tuntuisesti? Jotenkin ulkoilma tuntuu lyhyilläkin pihavierailuilla jos ei nyt ihan törkeän vastenmieliseltä, niin ei ainakaan miellyttävältä. Syy saattaa olla ilmankosteuden ja kevyen kenttätuulen yhdistelmä, joka tuntuu purevan vaatetuksen läpi. Päivällä lämpötila kohoaa yöllisistä lukemista, mutta vielä ei aurinko isommin lyhyenä ylhäällä olonsa aikana samalla tavoin lämmitä kuin vaikkapa maaliskuulla.

Ukan säaseman talven pakkasennätys viime yöltä on -28,7 astetta. Ilmatieteen laitoksen asemalla rikkoontui -30 astetta niukasti viime yönä. Lähipäivien ennuste on pakkasvoittoinen, joten uusia ennätyksiä saattaa syntyä. Naruskallahan ennätyspakkaset eivät harvinaisuus ole, mutta kuluva talvi on kurittanut kylmemmillä säillä muita Lapin osia kuin Itä-Lappia.

Viime päivinä puheenaiheina olleet revontulet ovat onnistuneet pysyttelemään enimmäkseen pilviverhojen takana. Ei täällä toki kukaan revontulien vuoksi öitään valvo, eli on niitä saattanut jonain yönä vilahdellakin, mutta Mummulta ja Ukalta ne ovat menneet untenmailla ollessa ohi. Aamuisin ja iltaisin hämärissä on kuitenkin mukavia sinisiä hetkiä, kuten tammikuussa kuuluukin.

Naruskajoki muuttaa pakkasten seurauksena ilmettään päivittäin. Oheinen jokikuva on Kuutsikönkäästä tästä Retkeilymajan kohdalta. Mummu sinne hilippasi pari päivää sitten kävelyretken lumikengillä, jotka ovatkin välttämättömät pehmeässä reippaan puolen metrin lumessa.


Tämä toinen kuva on tältä iltapäivältä sääkameralta, joka viiden minuutin välein näppää kuvan Karhutunturin suuntaan. Laitan tähän vielä muistutukseksi säälinkin, jota klikkaamalla näkee kuvan ja reaaliaikaiset säätiedot Ukan aseman mittalaitteiston mittaamana : http://www.finwx.net/stations/Salla-96/


Pöllömpiäkin talvimaisemia voi jossain päin joutua katselemaan, vai mitä...

Tukikohasta talventaittamisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti