tiistai 17. tammikuuta 2012

Kaikki poronliha ei ole Täplää.

Tänään aamupäivällä Mummu hyökkäili töihinlähtökiireissään Poroelosäkille, kun hän näki yksisarvisen poron teikkailevan Retkeilymajan pihamaalla. Arkajalaksi oli porotus osoittautunut ihmisen nähdessään, eikä sen sinni ollut riittänyt tulla valmiiksi katetulle rehuaamiaiselle. Rihlan raikuvan haukun saattelemana porotus oli poistunut päätielle. Täpläksi Mummu sitä tietenkin luuli, kun ei tässä aivan talon nurkissa ja porraspielissä juurikaan poroja pyöri.

Mummun paineltua Saijalle nypläystä opettamaan, tuli tuntomerkkeihin sopiva yksisarvinen pihamaalle takas. Ukka näki sen ikkunasta ensin vain takuapäin. Sieltä suunnasta kaikki raavaat porotukset näyttävät suunnilleen samannäköisiltä. Onhan niillä tietty erikokoisia paistilihoja persauksissa, kuten meillä immeisilläkin, mutta aikuista porotusta ei persauksista tunne. Ei ainakaan Ukka.

 Käänsihän se pihaporo kuitenkin naamataulunsa viimein kameralle. Hetihän sen siitä tunnisti muuksi kuin Täpläksi, koska Täplähän on nimensäkin saanut turpavärkkinsä kirjavasta täpläkuviosta. Tältä pihaporotukselta tuntomerkit puuttuivat. Ruokahalua siltä kuitenkaan ei puuttunut, vaan rehuannos ja jälkiruaksi vielä Täplälle tarkoitetut kaksi saunavastaa tämä ventovierailija pisteli poskeensa selkeällä ruokahalulla. Tarpeeseensa tietty söi. Ettei vaan oppisi tästä yhdestä ruokintakerrasta luulemaan tätä vakituiseksi ruokintapaikakseen, kuten porotus herkästi oppii. Täällähän on jo rapiat puoli metriä lunta, joka jo hidastaa päiväevään löytymistä luonnosta.Naruskan Retkeilymajan kotisivuilla on ollut Kuukkumaharjuun kuvaavan webkameran katkos jonkin aikaa, kun Ukan sääasemat tietone alkoi tenimään, eikä Kasperi joutanut uuteen tietsikkaan asentamaan vuodenvaihteen alkupäivinä kuin säätietojen lähettämiseen tarvittavat ohjelmat. Ukkahan tietenkin vanhana tietokoneoperaattorina sai sääkoneen lähettämään myös kuvaa kahden kameran voimin. Eikä siinä vanhalta mestarilta mennyt kuin kullinluikaus, eli kolme päivää. Tuttua, tuttua, niinko anonyymeillä kotikiusatuilla konsaan... Tänään nousahti aurinko ensimmäistä kertaa jo Utsjoen Ailuillekin, joten Lapin kaamos on tältä talvelta ohitettu. Täällä Naruskallahan aurinko kiipeilee jo kohtuullisen korkealle, kuten tämänpäiväisistä Ukan webkameroiden otoksista voidaan todistetusti päätellä.Tätä kirjoitettaessa nyt iltapäivän jo hämärtyessä on pakkanen kirimässä -21,4 asteen lukemissa, joten ei se taida talvi tavoittaan mennä tänäkään talvena. Toki matkaa neljäänkymppiin ja viiteenkymppiin onneksi vielä on, mutta eletäänkin vasta alkuvuoden kahden kylmimmän kuukauden alkuosaa. Tästä jos itään ja koilliseen ilmavirtaukset käännähtävät, niin Putinin suunnasta ei tunnetusti lämmintä luvassa ole.

Eteläisiä ilmavirtauksia odotellessa Ukka päättää Tukikohasta tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti