torstai 19. helmikuuta 2015

Puhelinkuuluvuudet Naruskalla.

Ainakin osaa nykyihmisistä kiinnostaa, miten puhelimet kuuluvat ja nettiyhteydet toimivat niissä kairoissa, missä he liikkuvat. Naruskan ja Tuntsan alueen puhelinoperaattoreista parhaat kuuluvuudet ovat Soneralla. Toiseksi parhaat ne ovat Elisan verkolla. DNA ei kanna tällä hetkellä juuri muualle kuin Naruskan kylän etelälaidalle, koska lähin heidän tukiasemansa sijaitsee edelleen Kelloselässä, eli maksimietäisyydellä Naruskaan nähden.

Ukalla on ollut virheellinen käsitys Elisan verkosta. Heillä on täällä Politimavaaran alueella kylläkin tukiasema, mutta se ei olekaan Ukan luulon mukaisesti 3G -tukiasema, vaan se lähettää ainoastaan 2G -verkkoa. Parannusta ei Elisan kirjeen mukaan lähiaikoina ole suunnitteilla.

Asia tuli ilmi, kun Ukka päivitti "reservipuhelinta", jossa on Saunalahden liittymä. Jouduin tilaamaan uusittuun varapuhelimeen modernimpaa kokoa olevan simkortin. Sitä tilatessani ilmoitin Elisan tekniseen asiakaspalveluun aika ajoin huonosta puhelimen ja nettiyhteyden toimivuudesta Naruskalla. Ilmoitukseen tulleesta kirjallisesta vastauksesta sain yllätyksekseni lukea edellä kerrotut vain 2G -tiedot.

Elisan verkkoa käyttävien asiakkaiden kannattaa kuulemma Naruskalla liikkuesssaan laittaa puhelimiensa nettiyhteyksien asetuksiin 2G -muutos, jolloin puhelin ja nettiyhteydet saattavat toimia paremmin. Parempi konsti voisi olla ostaa Soneran verkkoa käyttävä prepaid-liittymä matkaviestimeen siksi ajaksi, kun Naruska-Tuntsa -alueella oleskelee.

Nettiyhteydet esimerkiksi Tukikohdassa toimivat nykyisin valokuitua pitkin 100 Mbitin sekuntinopeudella avoimen wlanyhteyden kautta ripeästi. Asiakkailla on käytössä myös pöytäkoneyhteydet langallisena 100 Megan yhteytenä esimerkiksi sviitistä ja isosta salista.


Tukikohdasta puhelinpylväitä ja puhelinlankoja muistelemisiin tähän.

9 kommenttia:

 1. Sonera ja Dna yhdistävät matkapuhelinverkkonsa Suomen yhteisverkon alle tänä ja ensi vuonna Pohjois-Suomessa (ja myös itäisessä Suomessa), joten Dnan kuuluvuus paranee Naruskalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan lukeneeni saman uutisen. DNA pyyhkäisee tuon yhdistämisen toteutuessa Elisan ohi tässä kairassa, jos DNA:n kuuluvuudet kaikkiin tolppiin tulevat Soneran kanssa samalle viivalle.

   Toivottavasti ei käy niin, että jonkun yhteydet huononevat, kun jonkun paranee...tulee nimittäin lisää käyttäjiä tolppien kuuluvuusalueille, jos sopimus ei kata vain lupaa laittaa omia lähetinvermeitä toisen tolppaan. Eipä riitä tietämys.

   Poista
  2. Uudistavat koko lähetysverkon, eli toimivat tuosta eteenpäin samassa verkossa Sonera ja Dna. Eli kuuluvuus on sama riippumatta kumman kortti puhelimessa. Tukiasemat uudistetaan 4G tasolle. Pitää sisällään myös 3G ja 2G verkon päivityksen.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Tuolta lisää tietoa yhteisverkko.fi/news/suomen-yhteisverkko-oy-rakentaa-huawein-kanssa-4g-laajakaistaverkon-ita-ja-pohjois-suomeen/

  VastaaPoista
 4. Eiköhän se sitten pakota Elisankin muuttelemaan omia tukiasemiaan, kuten Naruska esimerkiksi on tällä hetkellä vielä 2G. Ei luulisi liittymien omistjien kovin kauaa pysyttelevän kovin aataminaikuisissa yhteyksissä, jos jollain operaattorilla on kenttä hallussa kaikkialla. Elisan vastaushan kirjeeseeni oli, ettei rakennussuunnitelmia tähän korpeen ole.

  Karhutunturin tukiaseman muuttaminen 4Geeksi ei varmaankaan kovin hankala toimenpide ole, kun se on valokuidun päässä...

  VastaaPoista
 5. Kohta alkaa 4G toimia Naruskalla...http://yhteisverkko.fi/news/yhteisverkon-rakentaminen-jatkuu-sallassa-pelkosenniemella-ja-savukoskella/

  VastaaPoista
 6. Kohta on yhteyksiä kumpaankin käteen. Sonera paransi valokuidunkin lähetysnopeutta kuluja lisäämättä sataan megaan, eli samall viivalle tulevan nopeuden kanssa.

  Ilmatieyhteydet kun vielä petraantuvat, niin jovain. Kohta täältä ei puutu kuin metro ja moottoritie. Ja Naruskan kehätie...

  Silti väki vähenee Lapissa koko ajan. Naruskalta kuitenkaan ei huonojen nettiyhteyksien vuoksi, mutta kaikki eivät valitettavasti osaa nettiä hyödyntää, lähinnä vanhukset.

  Kirjan voisi kirjoittaa siitä, että valmiudet on vaikka mihin, mutta persaus edellä mennään puuhun ikääntyvää väestönosaa ajatellen. Tarttis saada viestinnsätä vastaava ministeri tajuamaan, että yhteydet pitäisi saada kaikille kynnelle kykeneville käyttöön...

  VastaaPoista
 7. Jäi Naruska, kuten koko itärajan alue ilman 4G verkkoa, tämä johtuu Venäjän läheisyydestä (siellä kyseinen taajuus muussa käytössä).

  VastaaPoista