torstai 14. maaliskuuta 2013

Lämmittäiskö muullakin kuin puulla?

Alakaakohan sitä tuleen vanhuuvenhöperöks, kun päässä pyörii aatoksia lämmitysjärjestelmän ronkkimisesta. Tukikohan kävijät tietää, että tämä tuhannen kuution pikkukämppä toimii toistaseks vain ja ainoostaan koivuhaloilla. Halakoo kun muistaa latova uuniin pari kertaa vuorokauvesa, niin ulukona saa olla pakkasta vaikka sata. Tai aineskin saa olla rapia puolensattaa.

Talavet ei ole ropleema. Tai on se talavikin hankala sillon, jos torppa jää talakkaria vaille. Ei meinaan kärsi pakkasilla olla vuorokautta pijempään kotua pois, jos meinaa talon elossa saaha pysyyn.

Nytois haaveena virittää vanahan, mutta jämyn Höökvorssin puukattilan viereen toinen pannu. Poltettais siinä öljyä sillon, kun puuta ei oo kukkaan latomassa tai kesähelteelä, kun ei tartte lämmittää kun joku litra pesuvesee.

Ei sitä tiijä, vaikka kesän pääle löytäis jostain kattilan, putkimiehen, sähkärin ja ölöjyseikin, nin sillon ois paketti kasasa. Ukka ei oo noista eellä luetelluista mikkään, mutta hyvä piällysmieshän työmaalla tarttee aina.

Jokamieshän tietää, mihinkä välliin tuolla pannuhuoneesa lisälämmitin heitetään. Tai ainaki putkimies tietää.


Sitähä ei koskaan tiijä, minkävärinen savu piipusta millonki pössähtää. Valintoja pittää tehä.

Tukikohasta lupiaskin kansia ettimisiin tähän.

2 kommenttia:

 1. Tarviiko sitä uutta kattilaa? Isi-paappa lämmitti aikanaan pelkällä öljyllä. Vaihtoi tämän vuosituhannen puolella öljykattilan polttimen ja nyt lämmittää puilla ja harvakseen öljyllä. Sitä öljysäiliötä ei sitten passaa kaivaa maahan.

  VastaaPoista
 2. Ei uutta, mutta toista. Meikäläisen rinnakkaiseen käyttöön suunnittelemia öljykattiloita on jossain päin ongelmajätteeksi asti, kun kaikissa taajamissa talot liitellään kaukolämpöihin sun muihin järjestelmiin. Paljonhan siirtyillään myös käyttömukavaan sähköön, joka ei kuitenkaan ole käväissyt Ukan pienessä mielessäkään täällä.

  Tuo Ukan nykyinen kattila on suunniteltu yksinomaan järeälle puulle. On siinä öljylle jonkinlainen teoreettinen valmius, mutta rinnalle kun tärhäytämmä toisen, niin silloin on jo reservissä laite, jos vaikka puu Suomesta loppuu. Tai kieltävät sen polttamisen, kun se niin kovasti saastuttaa ja laskee päästöjä...

  Oikeasti tällä liikulla haetaan käyttömukavuutta ja lämmön tasaisuutta. Arviona on, että puulla hoidetaan kaikki lämpöön liittyvä tässä talossa jatkossakin prosentilla 95-100.

  Tulevan öljykattilan sähkövalmiutta ei oteta käyttöön lainkaan. Aurinkoenergian hyödyntelemisestä muistutti kunnan rakennuspuolen edustaja, mutta toistaiseksi tyydytään halvempiin perusinvestointeihin. Mehän asutaan onneksi öljyvaltion kainalossa, joten tilapäiseen Ukan käyttöön saattaa muutama litra liietä sieltä.

  VastaaPoista