lauantai 31. maaliskuuta 2012

Rantteella kohta rytisee...

Kaikissa muissa hommissa on porotuksemme Täplä tällä kartanolla nähty, mutta rantteella se ei toistaiseksi ole esiintynyt. Nyt on. Tarkkaa tietoa ei ole, onko se tarkistamassa kiintokuutioiden määrää vai kuitupuun laatukriteerien täyttymistä, mutta tarkkaan piti viidenkymmenen kiinnon koivuläjään perehtyä.

Eilen illalla hämärän kutjussa tuli Kursusta rekkakuorma kolmemetristä koivua. Se ei ole mitä tahansa koivua, vaan täkäläisittäin jämerintä mahdollista laatua, koska kyse on päätehakkuupuista. Sellaista laatua Ukka tilasikin, jotta halkomakoneesta saadaan parin vuoden tauon jälkeen työntösylinteri kunnolla koeponnistettua.

.
Aamuvarhaisella oli Täplätys tietenkin missän muualla kuin puupinon päällä kiipeilemässä. Se oli ensimmäinen kerta, kun Ukka näki poron kiipeilemässä pinon päällä, mutta Täplähän on lukuisia kertoja ollut muun muassa tarkistelemassa autosta öljyjä. Tekemätöntä paikkaa ei tällä kotiporotuksella tunnu olevankaan.

Saapa nähdä, milloin ensimmäinen jalakapoikkiporo nousee paareilla Aslak -pelastushelikopteriin. Sen verran uhkarohkean näköistä oli kiipeilyharrastus, että ei ole ihme, vaikka koparaa kohta katkeilee.Eikä tämä ole huhtikuun ensimmäisen päivän kuvia, vaan pitää julkaista heti tapahtumapäivänä. Tuolla kiipeilypäällä saattaa porotus löytää vielä itsensä kuivalihahäkistä tälle vuuelle...

Tulevan talaven polttopuut ovat siis kartanolla. Porotus nuolee niistä varmaankin kaikki irralliset jäkälänaavakasvustot suihinsa niin, että siloisia kolmimetrisiä pääsee Kasperi vaikkapa Pääsiäisen ajankuluksi pätkimään.

Ukka pitää kainalossaan pätkittyjen ja halottujen polttopiden pinoamisvarauslistaa, johon ovat ennakkovarauksen tehneet jo pari vuotta sitten Mummu ja muuan muistaakseni Kipa -niminen neitonen Etelä-Suomesta. Heillä on taas toiminnallinen vartalonkiinteytyssessio oikeissa töissä takapihalla. Vapun paikkeilla puut varmaankin ovat jo pinottavissa ja päivälämpötilat ovat sen verran korkealla, että bikineissä pystyy rantteella kuntoilemaan.

Rantteelle voi Ukalle ilmoittautua ennakkoon valokuvan kera. Valinnat tehdään ilmoittautumis- tai hyväksymisjärjestyksessä. Vapaamuotoisia hakemuksia ei palauteta.

Tukikohasta talakoojuomavarastojen keräilemisiin tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti